Idući tjedan i Hrvatska pošta ulazi u biznis otkupa zlata

Autor: Ksenija Puškarić , 30. studeni 2012. u 12:29
30 ureda Pošte u prvoj će fazi otkupljivati zlato

Zlato će na poštanskim šalterima otkupljivati djelatnici Pošte, već prolaze posebnu edukaciju.

Hrvatska pošta ulazi u trenutačno najunosniji legalni biznis u Hrvatskoj – otkup zlata. Nova usluga trebala bi biti predstavljena sljedećega tjedna, a prema prvim informacijama, u prvoj fazi zlato će se otkupljivati u 30 poštanskih ureda, a u slučaju pozitivnih poslovnih pokazatelja otkup bi se obavljao u čak dvjestotinjak njih.

Cilj je uvođenja nove usluge otkupa zlata povećati prihode uz postojeći angažman radnika i infrastrukture te se pozicionirati kao novi kanal na tržištu otkupa zlata, doznajemo u Pošti. Usto, cilj je privući veći broj klijenata u poštanske urede. Nova je usluga, kažu u Hrvatskoj pošti za Poslovni dnevnik, odgovor na potrebe i navike njihovih korisnika, ali i na aktualne tržišne trendove. "Tržište otkupa zlata u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi, bilježi velik rast, ali i potencijal za nove prihode. Trenutačno je Hrvatska pošta u fazi ugovaranja i pripreme pilot-projekta koji će u sljedećem razdoblju zaživjeti u određenom broju poštanskih ureda te će se, ovisno o uspješnosti, projekt širiti i u druge poštanske urede. Tom uslugom Hrvatska pošta svakako želi ostvariti nove prihode, ali prije svega, osigurati i posao te očuvati sigurna radna mjesta", stoji u odgovoru te tvrtke. Zlato će na poštanskim šalterima otkupljivati djelatnici Pošte. Oni već prolaze posebnu edukaciju. Kako kažu u Pošti, otkupna mjesta na koja će klijenti donositi svoje zlato bit će opremljena svom suvremenom opremom koja se koristi za procjenu vrijednosti zlata te programom koji će prema svim kvalitativnim i kvantitativnim mjerilima izračunati vrijednost. "Usluga će se provoditi na visokoj razini. Osigurani su, naravno, svi uvjeti, uključujući posebne mjere sigurnosne zaštite", kaže Jo Kempen iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte. Postupak procjene vrijednosti zlata, tvrde oni koji se time bave, nije pretjerano složen ako je riječ o poštenom potencijalnom prodavatelju zlatnog predmeta i cijela tehnologija je primjenjiva na poštanskom šalteru. Predmet otkupa mora se prerezati ili prekinuti, očistiti od viškova, odnosno cirkona, stakla ili plastike. Potom se utvrđuje kakvoća odnosno kvaliteta u karatima. Slijede obračun, preuzimanje, isplata i otpremanje kupljenoga plemenitog metala. Tko je posrednik u cijelom poslu i kome će Pošta u konačnici prodavati svoje zlato, zasad nisu željeli otkriti.

"Hrvatska pošta nas je kontaktirala i pitala želimo li biti njihov partner, no mi smo odlučili da ne želimo ući u s njima u posao jer imamo razgranat i dobar vlastiti biznis. Ne bih preispitivao ispravnost odluke menadžmenta Hrvatske pošte, ali činjenica jest da se otkup zlata u poštanskim uredima neće pretjerano kositi s njihovim temeljnim poslovanjem. No, treba naglasiti da je procjena vrijednost zlata ozbiljan posao te da je za kvalitetnu procjenu potrebno između 15 minuta i pola sata. Sve kraće od toga predstavlja fušarenje. Pitanje je samo imaju li djelatnici poštanskih ureda toliko vremena", zapitao se Loris Dessardo, prokurist Auro Domusa, jednog od najjačih igrača na sve propulzivnijoj sceni otkupljivača zlata. "Nadam se da će Hrvatska pošta za taj dio posla zapošljavati nove djelatnike. U protivnom je riječ otežavanju poslovanja privatnim poduzetnicima u Hrvatskoj koji su zbog posla s otkupom zlata posljednjih godina zaposlili nekoliko tisuća osoba, većinom mladih ljudi s burze, a koje će sada morati otpustiti", kaže Hrvoje Fligić iz Argentuma. Pošta će im, dodaje, sigurno biti konkurent jer je otkup zlata zbog promjena cijene sirovina na svjetskoj burzi kratkoročan posao. Tri najveće tvrtke na tržištu otkupa zlata i srebra prošle su godine ostvarile prihod od vrtoglavih 467,7 milijuna kuna. Najveći prihod lani je zabilježila zagrebačka tvrtka Gold Partner, čak 180,6 milijuna kuna. Argentum je imao prihod od 139,8 milijuna kuna, a Auro Domus iz Kastva 147,3 milijuna kuna.

Put zlata

Gram čistog 24-karatnog zlata 300 kuna

Zlato koje se otkupljuje svakodnevno odlazi na topljenje u talionice, gdje se topi u poluge, koje potom odlaze u rafineriju, pa se ponovno otapaju i onda se od njih izrađuju zlatne poluge. Njima se potom trguje u inozemstvu, objašnjava H. Fligić iz Argentuma. Hrvatski otkupljivači najčešće zlatom trguju na Londonskoj burzi, kaže L. Dessardo iz Auro Domusa, prema kojoj se i utvrđuje cijena zlata. Gram čistog 24-karatnog zlata stoji 300 kuna, a prosječna 14-karatnog od 130 do 170 kuna, kaže Dessardo. U ovom trenutku, primjerice, na cijenu zlata najviše utječe kriza jer vrijednost novca neprestano pada i zlato, kao i uvijek u povijesti, postaje jedna od rijetkih sigurnih oaza za kapital.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Malo kasno su ušli u biznis otkup zlata , al i to je dobro.

austrijska pošta to radi valjda već 100 godina. sad kad su se ovi genijalci tome dosjetili moglo bi pasti ispod 1700.[emo_smijeh]

New Report

Close