IBM otvara centar u Hrvatskoj sa 800 zaposlenih?

Autor: Marina Šunjerga/VL , 18. veljača 2016. u 09:46
Foto: DPA/PIXSELL

Kako doznajemo, iz vladinih izvora premijer Tihomir Orešković nedavno se sastao s visoko pozicioniranim menadžerima IBM-a.

Sudeći prema izjavi premijera Tihomira Oreškevoća s jučerašnje sjednice vlade Hrvatska bi uskoro trebala dobiti jednu od svojih prvih velikih investicija koja dolazi iz ICT sektora.  "Prošlih dana susreo sam se s brojnim gospodarstvenicima, posebno u IT sektoru, a imali smo sastanak i s potencijalnim investitorom", kazao je Orešković na sjednici Vlade, ne precizirajući o kojem investitoru je riječ, premda sama izjava već upućuje na to da je dogovor već sklopljen ili pri njegovu dovršetku.

Kako doznajemo, iz vladinih izvora premijer Tihomir Orešković nedavno se sastao s visoko pozicioniranim menadžerima IBM-a.  A, doznajemo, da veliki američki tehno div u Hrvatskoj planira otvoriti Centar za tehničku podršku. Radi se vrlo vrijednom projektu i pregovorima koji se odvijaju već šest mjeseci, dakle počeli su još za bivše vlade, a uskoro bi trebali biti i okončani.  Kako doznajemo potpis na ovu veliku investiciju trebao bi biti stavljen do kraja ožujka.Investicija bi se trebala odvijati u nekoliko faza i u konačnici bi trebalo biti zaposleno i do 800 ljudi. Centar bi kako, doznajemo, vrlo vjerojatno bio u Zagrebu. A ono što je izgledno jest da se radi o eruopskom centru, a ne samo regionalnom za nekoliko IBM-ovih proizvoda.

Ovdje se ne radi o "pravom" ulaganju u IT, već o ulaganju velike i moćne IT tvrtke. Naime, obistine li se planovi, bit će doista velika stvar, no ipak neće zahtijevati zapošljavanje 800-tinjak IT inženjera već obične radne snage. Inače, kako doznajemo hrvatski IT gospodarstvenicima susreli su se s nekim ministrima, no sastanak s premijerom koji traži i Hrvatska udruga poslodavaca i ostale organizacije još nije na dnevnom redu. Ante Mandić prvi čovjek IN2, velike hrvatske IT tvrtke, sastao se kako kaže s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem. Razgovarali su o problemima u industriji i onome što se trenutačne može u kratkom roku učiniti i pomoći da domaće tvrtke više investiraju i zapošljavaju.

Problemi s kojima se susreću su brojni, ali ne i nepremostivi, no prije svega trebale bi barem sve tvrtke biti u jednom ministarstvu ovako su one male u ministarstvu poduzetništva, a velike pripadaju ministarstvu gospodarstva dok su dijelovi ICT-a zapravo i u ministarstvu prometa i infrastrukture, a i u ministarstvu uprave. Kohezivnog elementa nema. Nažalost nije se dogodila niti najava ministra Olega Butkovića, da će odvojiti upravu koja će biti posebno namijenjena ICT-u, na mjesto pomoćnika koji bi se trebao i između ostaloga baviti ICT-jem imenovan je Jure Šarić, koji je u biti više naklonjen zračnom prometu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prije ce IBM ostaviriti kvartalni rast nego otvoriti back office u Hrvatskoj.

New Report

Close