Iako Brodosplit ne može do novih 2600 radnika, država i dalje ne dopušta strance

Autor: Marija Brnić , 21. siječanj 2015. u 22:00
Trenutno u škveru radi 2413 radnika/Ivo Čagalj/PIXSELL

Debeljak Mrsiću odgovara da na burzi sigurno ima i onih koji bi radili kod njega za puno manje novca.

Ni treću godinu zaredom ministar rada Mirando Mrsić ne dopušta uvoz radnika iz inozemstva za poslove u brodogradilištima.

Najveći broj radnika i za 2015. iz tog resora opet je tražio splitski škver, čak njih 2600, ali Ministarstvo rada smatra da na hrvatskoj burzi ima dovoljno radnika koji mogu raditi u brodogradilištima te da ne treba otvrati vrata zapošljavanju stranaca. Ukupno je, naime, odobreno zapošljavanje 1730 stranaca u 2015., najmanje u posljednjih deset godina, s tim da se od toga čak 1500 odnosi na radnike kojima će tek biti produljene dozvole, dok su nova zapošljavanja svedena na minimalnih 215 radnika u sedam djelatnosti, najviše u turizmu. Prijašnjih  godina ukupna kvota dosezala je i prelazila osam tisuća, a u brodogradnji se do prije nekoliko godina uvozilo i po 1700 novih stranih radnika u godini.

 

188radnika

zaposlili su u 2014.

Iz Brodosplita, pak, do kraja siječnja imaju otvoren natječaj za prijam 2598 novih radnika. Trenutno ih u škveru radi 2413, no, ističe glasnogovornik Josip Jurišić, potrebe za novima u pojedinim zanimanjima dosežu i po nekoliko stotina. Riječ je o specifičnim kvalifikacijama, a nasuprot obrazloženju Ministarstva rada i Vlade, da se Brodosplitov prijedlog radnih dozvola odbija zbog registriranih 3218 nezaposlenih u tim zanimanjima, iz Brodosplita odgovaraju da je razlog zahtjeva za kvotom i bio taj što postojeći nezaposleni s burze ili ne žele prihvatiti posao u Splitu ili ne prolaze njihovu selekciju. Za kvote su prijave podnosili i drugi škverovi, no Brodosplit je, kao i prethodne dvije godine, iskazao najveću potrebu.

Zbog odbijanja, kaže Jurišić, za neke poslove nisu sklopili ugovore jer nisu mogli jamčiti isporuku. "Na kraju 2014. imali smo 188 radnika više nego 2013., a tijekom godine imali smo stopu ulazne fluktuacije 25,26% i izlazne 17,46%, što pokazuje koliko smo truda uložili u pronalazak dobrog kadra. Ovakav pristup nas košta puno, a unaprijed znamo da u Hrvatskoj, na žalost, nema dovoljno onih koju su spremni raditi u Splitu i imaju stvarnu stručnu podlogu za svoju kvalifikaciju", ističe Jurišić. No, u Ministarstvu rada smatraju da domaćih radnika koji mogu zadovoljiti njihove potrebe ima dovoljno, ali ih treba platiti kako ne bi odlazili u druge zemlje. Iz Brodosplita odgovaraju da je prosječna bruto plaća njihovih radnika 9200 kuna.

"Pretpostavljamo da ima i nezaposlenih koji bi radili u Ministarstvu za manje plaće od sadašnjih, ali im ne daju priliku. Lako je ne misliti na trošak kad netko drugi to treba zaraditi na otvorenom tržištu", kaže Jurišić. Zaključuje da se ne treba bojati uvoza radne snage, posebice kad je riječ o poslovima na određeno. Hrvatska bi, smatraju u splitskom škveru, trebala učiti na primjeru brodogradilišta i tvrtki u inozemstvu u koje odlaze naši kvalificirani radnici. Upravo zbog njih  mogu prihvaćati velike poslove. Uvoznim kvotama priskače se u pomoć kad nedostaje domaćih radnika, no, slažu se i u Brodosoplitu, dugoročno se to pitanje rješava prekvalifikacijama onih sa sklonošću za tehnička zanimanja i voljom za ove poslove. 

Koga traže?

Zanimanje – broj radnika
rezač – 145
ravnač – 64
brusač – 164 
brodomonter – 385
zavarivač – 613
bravar – brodocjevar – 228
brodotesar – skelar –  115
strojomonter – 61
cjevar – 237
električar – 181
kovač – 10
stolar – 97
bojadiser/antikorozist – 134
izolater – 164

Komentari (8)
Pogledajte sve

S kojom namjerom se plasiraju ovakvi članci….?

Debeljak kenja bezveze. Ja se javljan na njihove natječaje ima godinu dana i to za više zanimanja pa ništa.Jedino su me zvali na razgovor za zavarivača pa kad su vidili da neman baš tog iskustva, pitali su me da šta san dolazija (kada san sam sebe pozva). Inače san strojarski tehničar sa 8g. rada na strojnoj obradi metala i još 8 u PVC – ALU stolariji, a nisan ni star (39g) tako da neka smrad se vrati u rupu iz koje je ispuza. Kad san ih zva nakon sto molbi koje su ostale bez odgovora i pita tribaju li uopće radnike rekli su da nemaju nekih zahtjeva za radnicima od strane šefova proizvodnih sektora.

Mystical….nisi dobro upućen…i vanjski dojam je varljiv..
situacija je više nego dramatična s kadrovima…

Onog trenutka kad HZZO dopusti SERIJSKO POVEZIVANJE cezih kartica
u ljekarnasma , možemo se nadati suvremenom pristupu radu i
smanjenju plaća za ljekarnike, a samim time i općenito bolju situaciju
a naplatama…. / 95 % troška u ljekarni su plaće/……niste znali ?

sva bijeda suludo destruktivnog hdz-sdp uređenja države… ne samo da blokiraju sve moguće investicije nego blokiraju.

za svakog tko želi bilo što konstruktivno ovoj državi bila bi blagodat da država što prije bankrotira, pa bi se iz sile otpuštenih ekonomista i pravnika iz ministarstava i nebrojenih ureda – našlo onih koji bi se bili spremni preznojiti da nauče bravarski posao i prihvate se konkretnog posla u škveru ili kakvoj drugoj proizvodnji.

New Report

Close