HZZO: Jasmina Jovev opravdano na bolovanju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. veljača 2014. u 17:03
Jasmina Jovev; Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) potvrdili su danas da je utvrđena medicinska opravdanost bolovanja Jasmine Jovev, bivše predstojnice kabineta sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, koja je javno izjavila da je bila prisiljena otići na bolovanje.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) potvrdili su danas da je utvrđena medicinska opravdanost bolovanja Jasmine Jovev, bivše predstojnice kabineta sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, koja je javno izjavila da je bila prisiljena otići na bolovanje.

Naime, Jovev, koja je optužila županicu za nenamjensko korištenje županijskog novca, izjavila je na televiziji da je na bolovanje bila prisiljena otići zbog prijetnji otkazom. Kontrolori HZZO-a Područne službe u Sisku, nakon toga su obavili kontrolu njezina bolovanja i utvrdili da je ono medicinski opravdano.

U HZZO-u napominju da im je u takvim slučajevima dužnost i zakonska obaveza pokrenuti kontrolu i provjeriti o kakvom je bolovanju riječ, jer se na temelju izjave Jasmine Jovev može zaključiti kako postoji mogućnost da bolovanje nije medicinski opravdano.

S obzirom da u HZZO-u raspolažu javnim novcem iz kojeg se isplaćuju i naknade za bolovanja, napominju da im je zakonska obveza strogo kontrolirati trošenje javnog novca.

HZZO je danas izvijestio i da je na Osnovnu listu lijekova uvršteno 25 oblika cjepiva pod nezaštićenim imenom, što će povećati dostupnost cjepiva i poboljšati zdravstvenu skrb.

Cjepiva su uvrštena na Osnovnu listu lijekova pod nezaštićenim imenom s obzirom na činjenicu da je Hrvatska ušla u Europsku uniju, što otvara mogućnost distributerima i ponuditeljima iz zemalja Europske unije da se jave na natječaje za nabavu cjepiva.

Time će se ujedno omogućiti svim nositeljima odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet da u postupku javne nabave budu u ravnopravnom položaju, a osigurat će i veći izbor cjepiva u natječaju.

Odluka o uvrštavanju cjepiva donesena je na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a, prema Provedbenom programu obveznog cijepljenja i prema Programu imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom.

U skladu sa sporazumom koji su u prosincu 2013. godine sklopili HZZO i Hrvatski zavod za javno zdravstveno (HZJZ) određeno je kako će nabavu, pohranu i distribuciju cjepiva ubuduće provoditi HZJZ, kako je i određeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

HZZO napominje će i dalje osiguravati sredstva za nabavu cjepiva, no i da su svi ostali poslovi vezani uz donošenje programa za cijepljenje, vrste i količine cjepiva, te uz nabavu i distribuciju cjepiva, u nadležnosti HZJZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close