HUP poziva gospodarstvenike da im jave koliko stranaca im treba

Autor: Marija Brnić , 27. rujan 2016. u 08:09
Brodograditelji su kvotom za ovu godinu dobili dozvolu za 1500 stranaca/Ivana Ivanović/PIXSELL

U ovoj godini nema vremena za promjenu zakona, po uzoru na slovenski, ali se na tome počelo raditi.

Gospodarstvenici koji imaju teškoća u nalaženju zaposlenika i trebaju radnike iz zemalja koje nisu članice EU do 7. listopada Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) trebaju dostaviti očitovanja koliko im je radnika potrebno. S tim prijedlogom s novim ministrom rada poslodavci će uskoro dogovarati novu listu za kvotu za zapošljavanje stranaca u 2017.

No, već lani, uoči usvajanja konačne kvote na Vladi, HUP-ovci su izrazili nezadovoljstvo poduzetnika postojećom regulativom i zauzimali su se za promjenu propisa i uvođenje tzv. slovenskog modela, kojim se automatski može zaposliti stranca ako u tjedan dana na domaćoj burzi rada ne pronađe radnik. Na kraju se ipak zadržao dosadašnji model, ali prema saznanjima HUP-a, Vlada Tihomira Oreškovića počela je raditi na reformi tog sustava i formirala radnu skupinu za izradu nove zakonske regulative za zapošljavanje stranaca. No, u HUP-u su svjesni da proces donošenja zakona nije provediv u ovoj, pa i u prvim mjesecima iduće godine, pa pozivaju sve zainteresirane na prijavu potreba po postojećem zakonu o strancima.  

Kvote za ovu godinu utvrđene su, inače, debelo izvan zadanih rokova, tek u krajem travnja ove godine, a ne koncem listopada, kako to predviđa zakon. Prethodni ministar Mirando Mrsić ostavio je taj posao nasljedniku, no usklađivanje je potrajalo, jer su poslodavci tražili promjenu modela, a gospodarstvenici apelirali da se uvedu kvote za niz djelatnosti za koje posljednjih godina nisu bile odobravane dozvole zbog navodno velikog broja nezaposlenih u službenoj evidenciji HZZ-a.  Dva sektora u kojima je negativan stav prema odobravanju kvota resornog ministarstva rada bio  najizraženiji, a u kojima su poslodavci i prijavljivali najviše potreba, bili su graditeljstvo i brodogradnja.

U slučaju brodogradnje opravdanje je bilo povezano s činjenicom da najveća brodogradilišta nakon privatizacije prolaze restrukturiranje uz državne potpore te da se u njima broj zaposlenika u petogodišnjem razdoblju praćenja mora smanjiti. No, već za ovu godinu im je bilo odobreno 1500 dozvola, dok je u slučaju građevinskog sektora odobrenje je dano za 500 radnika. Taj je sektor ukupno tražio nekoliko puta više, a nedavno su ponovili svoj zahtjev preko HGK za 2017., u kojoj traže 3000 novih dozvola. Iz ranijih lista zanimljivo je i da se za kulturu odobrava veća kvota za strane radnike nego, primjerice, za prerađivačku industriju, zdravstvo, znanost i obrazovanje ili poljoprivredu. Jedan od sektora u kojima se također očekuje povećan broj zahtjeva za uvoz radnika je turizam, za koji je lani moglo biti zaposleno njh tek 85. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Treba dozvoliti zapošljavanje stranaca onoliko koliko privredi treba. Iz zemalja EU neće nitko doći zbog malih plaća u RH. Treba uzimati radnike iz Ukrajine i Moldavije. Na taj način mijenja se odnos radnika i umirovljenika u koris radnika. U RH ima 200.000 nezaposlenih koji nikada neće dobiti posao jer ta struka nitkome ne treba. Ja mislim da je to katastrofa. Tu treba napraviti revoluciju. Država plaća školovanje tim ljudima a poslije naknadu za nezaposlene.Dobro je ako netko od tih ode u inozemstvo i to treba poticati a ne roniti krokodilske suze što odlaze. Ne treba uzimati radnike iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije jer oni će praviti probleme jer su opterećeni predrasudama prema Hrvatima. Samo nam treba još da zaposlimo kao ministre Milorada Dodika , Aleksandra Vulina i Vojislava Šešelja.

New Report

Close