HUB: Neka Linić još jednom promisli o ograničavanju kretanja kamatnih stopa

Autor: Marija Crnjak , 19. veljača 2013. u 12:30
Slavko Linić (Photo: Marko Jurinec/PIXSELL)

Hrvatska udruga banaka upozorava da su u Hrvatskoj parametri koji određuju visinu kamata već sad vrlo strogo definirani.

Komentirajući najave izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima bi država ograničila visinu kamatnih stopa, Hrvatska udruga banaka upozorava da su u Hrvatskoj parametri koji određuju visinu kamata već sad vrlo strogo definirani.

"Što se tiče određivanja visine i promjene kamatnih stopa već sada su vrlo strogo definirani parametri, metode izračuna i način mijenjanja parametara, tako da je nepotrebno, a vjerojatno i nemoguće da itko uredi uzročno-posljedične veze kretanja parametara i visine promjenjive kamatne stope. Već je propisano da to moraju biti parametri čija promjena ne ovisi o volji jedne ugovorne strane. Predlažemo da se ova tema stavi u širi kontekst uređivanja zakonskih kamatnih stopa, jer sadašnje neselektivno ograničenje je daleko najstrože u EU (a vjerojatno i u svijetu). Predlažemo otvaranje stručne rasprave koja će uključiti sve dionike (riječ je i o Zakonu o obveznim odnosima), te naći dugoročno održivo i dobro rješenje za potrošače, kažu u HUB-u.

Osim drukčijeg obračuna visine kamatnih stopa, Ministarstvo financija predlaže i ograničavanje minusa na tekućim računima na maksimalno iznos jedne plaće.

Banke koje smo kontaktirali da nam komentiraju navedene najave izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, za sad su doduše oprezne s javnim kritikama. U Zagrebačkoj banci su nas vrlo brzo upitili na Udrugu, u Hypo banci kažu da su "upoznati s prijedlozima, te će po stupanju na snagu u definiranom roku prilagoditi svoje poslovanje nastalim promjenama, a klijentima

ponuditi moguća rješenja." U Erste banci uz napomenu da ne komentiraju nove zakone prije njihova stupanja na snagu, otkrivaju da njihovi minusi i nisu toliko visoki da bi premašili iznos dvije ili tri plaće. "Udjel klijenata koji imaju odobreno dopušteno prekoračenje po tekućem računu iznosi oko 43 psoto, što ne znači da ga nužno i koriste. Prosječan iznos odobrenog dopuštenog prekoračenja u Erste banci je oko 6700 kuna, dok je prosječan iznos iskorištenog dopuštenog prekoračenja oko 4500 kuna.", pojašnjavaju u Erste banci.

>>> Minus veći od jedne plaće morat će se smanjiti u roku od godinu dana

Komentari (4)
Pogledajte sve

Profit banaka je strogo definiran i u njega se ne dira! Imam bolju ideju za Linića. Neka uvede obaveznu rezervu od minimalno 50%. Pa da vidim kako će banke nabaviti 280 milijardi kuna.

Nemamo dovoljno regulacija i ograničenja pa je potrebno iste pojačati, a dosadašnje neuspjehe pripisati nedovoljnim regulacijama i ograničenjima. Klasika. Komunistička.

Strogo je definirano od strane koga? Od strane bankara koji si unaprijed izračunaju kolika žele primanja, bonuse i ostalo. Obuku odijelo, stave kravatu i napišu upozoravajući tekst kao što je ovaj.
Znači nameti i opterećenja običnom građanu se mogu unedogled povećavati ali bankama ne mogu jer su “strogo definirana” u bankama maticama.
Banke očekuju da ju država servisira kad je u minusu a ne da im određuje pravila.
U biti svi mi postojimo zbog banaka kako bi one poslovale s dobiti i širile svoju paletu “proizvoda”.

Sviđa mi se pojam “strogo definirano”. Ali primjenjuje se samo na fizičkim osobama (na većini). Pravne osobe ne znaju što to znači,ne djeluju po tom pravilu i nemaju odgovornost u tom smislu, dokaz je situacija u kojoj jesmo.

New Report

Close