Hrvatskoj odobreno 102 milijuna eura za LNG terminal

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Odobreno je sufinanciranje studija u iznosu od 50% i radova u iznosu od 27,94%, što ukupno iznosi 102 milijuna eura.

'Danas smo dobili odlične vijesti iz Europske komisije. Za izgradnju LNG terminala na otoku Krku odobreno nam je 102 milijuna eura bespovratnih EU sredstava. Ovo je jedan od najznačajnijih energetskih projekata ne samo na nacionalnoj, nego i regionalnoj i europskoj razini, a to dokazuje i današnja odluka o sufinanciranju. Ovaj projekt će definitivno podignuti hrvatsko gospodarstvo i hrvatsku industriju koja će imati priliku razviti nove usluge, nova znanja i nove tehnologije u području LNG-a. Također, sigurnost opskrbe plinom realizacijom ovog projekta je neupitno potvrđena, a iskreno vjerujemo da će pojava drugih dobavnih pravaca rezultirati i smanjenjem cijena plina za krajnje korisnike u Hrvatskoj' – rekao je danas ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović komentirajući odluku o EU financiranju projekta LNG terminala na otoku Krku.

Projekt LNG terminala za otoku Krku financira se iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), a odluka o tomu donesena je na današnjem sastanku Koordinacijskog odbora CEF-a. CEF je namijenjen ulaganju u infrastrukturne prioritete Europske unije u području prometa, energetike i digitalne tehnologije.

Odobreno je sufinanciranje studija u iznosu od 50% i radova u iznosu od 27,94%, što ukupno iznosi 102 milijuna eura.

Inače, projekt izgradnje prihvatnog terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku proglašen je strateškim investicijskim projektom od važnosti za Republiku Hrvatsku te se nalazi na listi projekata od zajedničkog interesa Europske Unije koji će omogućiti postupno jačanje Energetske zajednice integrirajući tržišta energije u Europi, diversifikacijom izvora energije i prometnih pravaca.

Projekt LNG terminala na otoku Krku također predstavlja važan čimbenik u diversifikaciji opskrbe prirodnim plinom, kao i povećavanjem sigurnosti opskrbe prirodnim plinom za zemlje Jugoistočne Europe što je potvrđeno uvrštavanjem ovoga projekta u Strategiju skladištenja ukapljenog prirodnog plina koju je Europska Komisija objavila u veljači 2016.  godine.

Uvrštavanjem na listu projekata od zajedničkog interesa (PCI lista) dobivena je mogućnost prijava na natječaj CEF-Energy-2016-2 iz kojega je danas odobreno financiranje.

Projekt predviđa izgradnju plutajućeg terminala, a trenutno se nalazi u postupku konačnog odabira strateških ulagača te provedbi obvezujuće faze postupka za zakup kapaciteta terminala. Početak rada LNG terminala očekuje se u 2019. godini. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 363 milijuna eura.

Osim toga, danas je odobreno i sufinanciranje projekta unaprjeđenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid koji je ocjenjen kao najinovativniji projekt. Projekt Sincro.Grid se ostvaruje u suradnji hrvatskih i slovenskih operatera transportnog sustava električne energije – HOPS, HEP ODS i ELES. Odobreno je ukupno 40,5 milijuna eura, odnosno 51% sufinanciranja.

Inače, danas je iz CEF-a ukupno dodijeljeno 450 milijuna eura, od čega je, dakle, čak trećina sredstava za LNG i Sincro.Grid.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je jako dobrom viješću ocijenio odluku Koordinacijskog odbora Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) koji je odobrio 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg LNG terminala. 

"Mislim da je to jako dobro, da su vijesti koje smo danas dobili izrazito ohrabrujuće i nastavit ćemo raditi na ovom strateškom projektu", rekao je Plenković novinarima u Dugopolju gdje je bio na svečanosti polaganja temeljnog kamena za početak izgradnje Galenskog laboratorija investitora Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije.

Koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe u petak je odobrio 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku, a još 40,5 milijuna eura odobreno je za hrvatsko-slovenski projekt unapređenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid.

Premijer je podsjetio da je njegova vlada na samom početku rada, na početku studenoga prošle godine, poslala zahtjev za sufinanciranje terminala za ukapljeni plin na Krku.

Premijer je izvijestio i da je jučer (u četvrtak) imao sastanak s predstavnicima tvrtke LNG Hrvatska i potencijalnim partnerima, a riječ je, kaže, o konzorciju u kojem su španjolski Enagas, luksemburški Marguerite te partneri iz Litve (Klaipedos Nafta), koji su spremni ulagati.

"Na taj način povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske, opskrbu plinom i biti važan dio sigurnosti opskrbe plinom ne samo Hrvatske, nego i Europe", rekao je Plenković i izrazio uvjerenje da će doći do realizacije projekta koji priprema LNG Hrvatska.

U pogledu Vladine odluke o financiranju projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom", koji uključuje i izgradnju Pelješkog mosta, Plenković ističe da će većina novca za taj projekt biti iz fondova EU, a nema podataka koliko je novca do sada "izgubljeno" s obzirom na raniji projekt gradnje tog mosta, koji je prekinut.

"Ono za što ja odgovara su aktivnosti ove Vlade i učinit ću sve da Dubrovačko-neretvanska županija bude u ravnopravnom položaju kao i ostali dijelovi Hrvatske. A budući da je to susjedna županija Splitsko-dalmatinskoj znate koliko bi kvalitetnija prometna povezanost, s obzirom na Schengen i granicu s BiH, bila korisna za sve naše ljude koji žive južnije od Ploča do kuda je došla autocesta, a naravno i za sve turiste tijekom sezone", kazao je premijer Plenković. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!