Hrvatski izvoz u sedam mjeseci porastao 11,7 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2014. u 13:19
Thinkstock

Trend rasta hrvatskog robnog izvoza nastavljen je u prvih sedam mjeseci ove godine.

Trend rasta hrvatskog robnog izvoza nastavljen je u prvih sedam mjeseci ove godine, tijekom kojih je uvećan za 11,7 posto ili za gotovo 4,7 milijardi kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju danas objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Od siječnja do kraja srpnja Hrvatska je na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti 44,76 milijarde kuna, što je za 11,7 posto ili 4,695 milijardi kuna više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istodobno je vrijednost uvezenih roba dosegnula 75,84 milijarde kuna, odnosno 3,9 posto ili 2,9 milijardi kuna više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine.

U skladu s time, na kraju srpnja vanjskotrgovinski deficit iznosio je 31,08 milijardi kuna, pri čemu je prema istom prošlogodišnjem razdoblju smanjen za 5,4 posto ili za 1,7 milijardi kuna. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih je sedam mjeseci iznosila 59 posto, što je 4,1 postotni bod više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Podaci DZS-a pokazuju da Hrvatska i dalje glavninu robne razmjene ostvaruje sa članicama Europske unije, na koje se odnosi 64,2 posto ukupnog hrvatskog izvoza u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci te 74,7 posto uvoza.

Hrvatski robni izvoz u EU u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 28,7 milijardi kuna te je prema istom razdoblju lani povećan za 14,6 posto. Uvoz iz članica EU istodobno je povećan za 4,8 posto, na 56,6 milijardi kuna.

U prvih sedam mjeseci rastao je i izvoz hrvatskih roba u zemlje izvan EU, za 6,8 posto, na 16 milijardi kuna, dok je uvoz iz tih zemalja porastao za 1,6 posto, na 19,17 milijardi kuna.

Unatoč snažnom rastu, podaci za prvih sedam mjeseci ukazuju na usporavanje stope rasta izvoza, jer je u prvih šest mjeseci, prema jučer objavljenim privremenim podacima DZS-a, izvoz porastao 14,3 posto na godišnjoj razini.

Uvoz je, pak, u prvih sedam mjeseci uvećan za 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u prvih šest mjeseci porastao po stopi od 5,1 posto.

Detaljniji podaci o robnom izvozu za prvih sedam ovogodišnjih mjeseci bit će objavljeni 9. listopada, navode iz DZS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close