Hrvatski fokus mora biti na poticajnom i održivom zdravstvu

Autor: Marija Crnjak, Ana Maria Filipović Grčić , 25. listopad 2016. u 22:01
Šimun Anđelinović, Siniša Varga i Trpimir Goluža/PIXSELL

Nova dostignuća i tehnologija u svijetu medicine u hrvatskom zdravstvu ne zaostaju za razvijenim zemljama zapada, ali prostora za daljnji razvoj uvijek ima.

Budućnost zdravstvene industrije, konferencija tematski posvećena reformi hrvatskog zdravstvenog sustava, jačanju privatnog sektora, promociji novih revolucionarnih tehnologija u zdravstvu, u utorak je u zagrebačkom hotelu Westin održana drugi put u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Jedan od ciljeva koji su organizatori postavili jest ukazivanje na potencijal zdravstvenog sektora i s njime povezanih djelatnosti, koje ne samo da mogu biti jedan od pokretača hrvatskog gospodarstva, već mogu postati i izvoznom djelatnošću. "Upravo stoga, Poslovni dnevnik želi potaknuti javnu raspravu o mjerama nužnima za stvaranje održivoga zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, kao i promovirati sve uspješne mjere te poslovne inicijative koje se u ovom sektoru već provode", rekao je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović prilikom otvorenja. Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za zdravstvo i sport, smatra da bi probleme s kojima se zdravstvo susreće trebalo ostaviti u prošlosti te prigrliti sve prednosti koje tehnologija i inovacije donose.

"Zdravstvo bi se trebalo razvijati paralelno s razvojem informatičkih znanosti, jer će sustavu a i državi u cjelini donijeti brojne benefite. Zbog sve veće potrebe za promjenama, sigurnost i opstojnost zdravstvenog sustava, kao i zdravlje ljudi, mora stajati u fokusu. Ne smijemo izgubiti ni naše korisnike, ni naše ljude. Za njih moramo osigurati uvjete za profesionalni rast i razvoj jer je njihov predan rad od iznimne važnosti za funkcioniranje zdravstva u cjelini", kazao je.

Takvo što jedino je moguće uz implementiranje novih uspješnih trendova, edukaciju i motivaciju studenata te stvaranje poticajne klime u kojoj radna snaga neće napuštati zemlju, zaključio je. Pomoćnica ministra zdravstva, dr. sc. Ružica Palić Kramarić, dodala je da nova dostignuća i tehnologija u svijetu medicine u hrvatskom zdravstvu ne zaostaju za razvijenim zemljama zapadnog svijeta, ali i da prostora za daljnji razvoj uvijek ima. v razvoj uvijek ima.

Komentirajte prvi

New Report

Close