Hrvatske zračne luke za ovu godinu najavile nove atraktivne destinacije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. siječanj 2016. u 08:36
Foto: Robert Anić / Pixsell

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZL) također planira u 2016. povećanje broja putnika i destinacija, odnosno novih kompanija.

Većina hrvatskih zračnih luka s optimizmom gleda na poslovanje u 2016. godini, očekujući rast broja putnika i novih destinacija te završetak niza građevinskih radova koji bi im trebali dati dodatni poticaj.

 Zračna luka Pula u 2016. očekuje preko 400.000 putnika, odnosno rast njihovog broja za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i uvođenje niza novih destinacija i operatera, te nastavak pozitivnog trenda financijskih rezultata.

Od novih destinacija iz Pule najavljuju uvođenje linije za Hamburg i Pariz prijevoznika EasyJet, liniju Germanwingsa za Stuttgart, Finnaira za Helsinki, Express Airwaysa za Bremen, te Thomson Airwaysa za East Midland.

Pored toga, ističu i da će niz prijevoznika na postojećim linijama u ovoj godini produžiti ili uvesti dodatne letove. Primjerice Aer Lingus će pojačati letove iz Dublina, Jet2.com iz Manchestera, Siberia iz Moskve, dok će Norwegian za dva mjeseca produžiti letove iz Londona, doznaje se iz Zračne luke Pula.

U Puli podsjećaju i da bi bi sredinom ožujka trebali biti gotovi radovi na trećoj fazi prilagodbe putničkog terminala za šengenski režim prometa, te da očekuju da će u ovoj godini biti ispručen i Plan razvoja Zračne luke Pula koji se financira iz fondova Europske unije.

Zračna luka Zadar za 2016. također planira povećanje broja putnika uz prebacivanje rekordnog prometa od 495.000 putnika za 20 do 30 tisuća. Time bi po prvi put premašila brojku od pola milijuna putnika, a tome bi trebala pomoći suradnja s novim operaterima.

Uz postojećih 9 većih operatera s 20 ili više letova te još 5 manjih, Zadar je dogovorio suradnju i s 4 dodatna veća operatera. Riječ je o Luxairu, Lotu, We travelu i HOP-u koji će ove sezone letjeti za Luxembourg, 10-ak finskih gradova i Varšavu.

Od novih linija Ryanair je također, uz 12 postojećih, najavio i novu  liniju za Berlin, navode u Zračnoj luci Zadar. Dodaju i da je u tijeku obnova uzletno-slijetne staze vrijedna gotovo 9 milijuna kuna koja bi trebala biti gotova tijekom veljače.

Niz novosti planira i Zračna luka Dubrovniku, uz  povećanje broja putnika u 2016. za 3,5 posto. U toj zračnoj luci najavljuju novog prijevoznika FlyNiki koji otvara linije prema Beču, te Transavia Airlines s linijama prema Amsterdamu i Muenchenu.

Od postojećih prijevoznika AirBerlin otvara nove linije prema postojećim destinacijama Berlinu i Duesseldorfu, Monarch Airlines povećava broj operacija na letovima prema Londonu, a Aegean Airlines prema Ateni. Volotea će uz Bordo ove godine još uvesti liniju prema Veneciji, EasyJet otvoriti iniju prema Bristolu, a Jet2.com prema Leeds Bradfordu.

U ZL Dubrovnik naglašavaju i da bi do kraja godine trebala biti dovršena izgradnja pristanišne zgrade putničkog terminala, a da bi u proljeće trebali početi radovi na "zračnoj strani" zračne luke.

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZL) također planira u 2016. povećanje broja putnika i destinacija, odnosno novih kompanija. Pritom naglašavaju da je u MZLZ u 2015. prometovalo ukupno 26 zrakoplovnih kompanija, te da je kroz zračnu luku prošlo 2,58 milijuna putnika, što je povećanje od 6,45 posto u odnosu na  2014.

Zračna luka Split lani je imala 1,93 milijuna putnika, što je povećanje za 11,6 posto u odnosu na godinu prije, a nastavak pozitivnog trenda očekuju i u ovoj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close