Hrvatske tvrtke u BiH se s izazovima nose bolje od stranih

Autor: Marina Šunjerga/VL , 27. lipanj 2017. u 22:01
Među sudionicima skupa u HGK u Zagrebu i Marko Pipunić i Svjetlan Stanić/Goran Stanzl/PIXSELL

Poduzetnici na skupu bh-Hrvata istaknuli da bi im najviše pomogao slobodniji protok radne snage u toj zemlji.

Udruga bosanskih Hrvata Prsten na Forumu je okupila vodeće ljude hrvatske poslovne zajednice i visoke predstavnike hrvatske Vlade.

Kad su poduzetnike upitali koju bi želju zaželjeli od zlatne ribice rekli su da bi htjeli brže promjene koje bi dovele do konkurentnijeg poslovanja i boljeg stanja na tržištu rada. Da su nužne reforme najavila je i potpredsjednica Vlade Martina Dalić koja je ustvrdila da nam je nužna 'razgradnja socijalističkih strahova koji opterećuju hrvatsku javnost'. "Sadašnji dobri gospodarski trendovi ohrabruju i osiguravaju priliku da se nužne reforme provedu na društveno prihvatljiv način", kazala je ministrica Dalić.

Administracija i birokratizacija ishođenja dozvola najčešće su zamjerke državnoj upravi od poduzetnika, a resorni ministar Lovre Kuščević obećao je da će do kraja mandata biti moguće ishoditi čak 100 različitih dokumenata u sustavu e-građanin, kojem je cilj da se uopće ne moraju dostavljati dokumenti već tek zahtjevi za ishođenje pojedinih dozvola. Poduzetnici upozoravaju na problem nedostatne radne snage i činjenicu da će uskoro taj problem postati akutan.

"Nisam siguran da obrazovanje i gospodarstvo idu u istom smjeru i rezultat je manjak kadra i višak nezaposlenih. Imamo IT stručnjake i s tim se ponosimo, oni su zvijezde. Nedostaju nam obrtnička zanimanja i to krucijalno. Uskoro će nam na gradilištima raditi Filipinci, a ne Hrvati", poručio je Pavo Zubak, jedan od najutjecajnijih hrvatskih poduzetnika.

Gospodarski odnos Hrvatske i BiH sudionici skupa uglavnom su hvalili, a isticao se stav da je riječ o gospodarstvima s iznimno bliskim vezama. U BIH posluje 200-ak hrvatskih tvrtki, a u nju je od 1993. do danas plasiran 1,1 milijardu eura vrijedan hrvatski kapital. Predsjednik Uprave IN2 grupe Ante Mandić otkrio je da se s izazovima poslovanja u BIH naše tvrtke nose bolje od stranaca, ali i da bi im najviše pomogao slobodniji protok radne snage.

Komentirajte prvi

New Report

Close