Hrvatska prva na udaru čim kamatne stope porastu

Autor: Ana Blašković , 30. srpanj 2014. u 22:00
Novca ima i potražnja je neupitna/Davor Puklavec/PIXSELL

Prošle godine Hrvatska se profilirala kao jedna od rizičnijih zemalja zbog fiskalnih rizika i izostanka oporavka.

Milijarde eura koje je Europska središnja banka upumpala u financijski sustav da krhkom oporavku održi 'glavu iznad vode' pod svaku cijenu, spustilo je prinose na državne obveznice na rekordno niske razine. Dok španjolske obveznice investitorima nude najmanji prinos u zadnjih 200 godina, pozitivno raspoloženje nije zaobišlo ni Hrvatsku, no za investitore smo i dalje najrizičnije ulaganje u regiji srednje i istočne Europe.

"Činjenica je da je u 2009. hrvatski CDS (credit default swaps) bio u sredini među zemljama regije. Prošle godine Hrvatska se profilirala kao jedna od rizičnijih zemalja zbog fiskalnih rizika i izostanka oporavka, dok je istodobno Mađarskoj i Sloveniji rizik pao", kaže Zdeslav Šantić iz SG Splitske banke. Niski prinosi diljem Europe omogućili su državi da se u svibnju zaduži za 1,25 milijardi eura na osam godina za (nikad jeftinijih) nešto tek iznad 4 posto prinosa. Samo pola godine ranije, krajem studenog 2013, na 1,75 milijrdi dolara posuđenih u SAD-u tadašnji ministar Slavko Linić obvezao se platiti 6,2 posto.U utorak je hrvatski petogodišnji CDS, premija osiguranja ulagača od bankrota države, iznosio 260 baznih bodova, 15-ak bodova više nego početkom mjeseca.

 

Živković

Novca na tržištu ima i nije upitno hoćemo li se moći financirati

U susjednoj Mađarskoj CDS je bio 165 bodova, u Bugarskoj 119 te Sloveniji 125 bodova. Usporedbe radi za Argentinu, koja balansira na opipljivom rubu bankrota, CDS doseže 1898 bodova. Hrvatska je zasad uspjela djelomično kamuflirati svoje neravnoteže i profitirati od poplave novca, no znatno manje od regije. Ni sada investirori nisu u potpunosti zažmirili na činjenicu da BDP pao deset uzastopnih kvartala, a od dubljih reformi se zazire dok su zemlje u okruženju izašle iz recesije. "Novca na tržištu ima, kao i potražnje i neupitno je hoćemo li se moći financirati. No, čim ECB smanji likvidnost, zemlje koje imaju fiskalne probleme su najranjivije", kaže Zrinka Živković Matijević iz Raiffeisen banke. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

ključna riječ u tekstu je “kamuflirati”…

cds je 260 … to nije lako bilo postići.
ali eto možemo mi kada skupimo udbaško desničarske lopine….sve može

New Report

Close