Hrvatska prednjači u regiji – ima najveći broj novoosnovanih poduzeća

Autor: Poslovni.hr , 18. studeni 2015. u 12:51
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Hrvatska zabilježila najveći rast broja novoosnovanih, dok se u Slovačkoj broj ugašenih poduzeća dvostruko smanjio

Tvrtka Bisnode, vodeći ponuđač poslovnih informacija u Europi pripremio je analizu poduzetničke aktivnosti na području zemalja regije. Podaci o broju novosnovanih i ugašenih poduzeća uz Hrvatsku, uključuju još i Sloveniju, Srbiju, Mađarsku, Češku, Poljsku i Slovačku, odnosno tržišta Bisnode Central Europe regije. Broj novoosnovanih poduzeća u prvoj polovici ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ukazuje na rast poduzetničke aktivnosti u regiji.Taj trend zaobilazi jedino Slovačku i Mađarsku, gdje je broj novoosnovanih za 47,9% odnosno 22,0% manji nego u prvih šest mjeseci 2014. godine. S druge strane, među zemljama regije, sa stopom rasta od 14.9% u broju novoosnovanih poduzeća najviše se ističe Hrvatska. Slijede Srbija i Poljska gdje je broj novoosnovanih u prvom polugodištu ove godine za 9,0% veći od istog razdoblja prošle godine te Slovenija s 6,1%. Drugačije promatrano, u prvoj polovici godine, u našoj je zemlji od ukupnog broja poduzeća svako 22.  iz kategorije novoosnovanih, dok je u Slovačkoj,  primjerice, to svako 42.

Promatrajući udio novoosnovanih subjekata u ukupnom gospodarstvu u prvih šest mjeseci ove godine, ponovno se ističe Slovenija. Tamo novoosnovana poduzeća čine 8.0% svih poslovnih subjekata, naspram svega 1,9% koliko ih ima u Češkoj. U Sloveniji je svako 12. poduzeće poduzeće novoosnovano, naspram Češke, gdje je to svako 53. Novoosnovana domaća poduzeća su u prvom polugodištu ove godine činila 4,5% od ukupnog broja svih poslovnih subjekata. Slijedi Poljska s 4.4.%, dok se u ostalim zemljama taj udio kreće između 2.6% koliko ih ima u Srbiji, do 2.3.% u Mađarskoj.

S druge strane, analiziran je i broj ugašenih poduzeća u istom razdoblju. Osim u Srbiji, gdje je broj ugašenih poduzeća porastao za 175,9% i Mađarskoj s porastom od 1,7%, broj ugašenih poduzeća u ostalim je zemljama regije značajno pao.

Najveće smanjenje u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine zabilježeno je u Slovačkoj, gdje je ugašenih poduzeća smanjen za 52%. Sa 37,9% manje ugašenih slijedi Hrvatska. Najdinamičnije je ponovno u Sloveniji – tamo se u promatranom razdoblju  svako 21. poduzeće ugasilo, dok je najmanji broj ugašenih zabilježen u Češkoj – na 100 poduzeća, samo se jedno ugasilo.Promatrajući udio ugašenih poduzeća, najviši je u Sloveniji – 4,7%, najniži u Češkoj -1.1%, dok je u Hrvatskoj 2.4%.

Tvrtka Bisnode Hrvatska, vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan još od 1989. godine i okuplja više od 2.500 stručnjaka iz 17 europskih država.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Nema nama spasa dok god novoizabrani vladajući (?) ne naprave temeljite Reforme.

Pravosuđa,Poreza,Javnog sektora i svega ostalog…

neznan koji je razlog za otvaranje novih firmi u drugim drzavama, ali znam da je kod nas 90 % novosnovanih zamjena za one u dugovima !!!

na starima ostavi dugove i osnuj nove, fenomenalan rast

New Report

Close