Hrvatska postaje ‘skladište’ za talijanske hrenovke od peradi

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 05. rujan 2018. u 07:54
Prosječna izvozna cijena u Hrvatsku je 1,72 €/kg, što je najniži iznos u odnosu na ostale članice Europske unije/FOTOLIA

Od 28.000 tona, koliko su Talijani lani izvezli polutrajnih kobasica u EU, čak 5737 završilo u Hrvatskoj.

Talijanski izvoz polutrajnih kobasica na intra tržište EU, koji se najvećim dijelom odnosi na proizvode od mesa peradi i mortadele, iznosio je u prošloj godini oko 28.000 tona po prosječnoj izvoznoj cijeni od 4,29 eura/kg.

Frapantan je podatak da je malo tržište Hrvatske prva izvozna destinacija talijanskim prerađivačima mesa peradi i prema njihovoj statistici ukupan izvoz u Hrvatskoj iznosio je nevjerojatnih 5737 tona po prosječnoj izvoznoj cijeni od 1,72 eura što je najniža izvozna cijena u odnosu na sve ostale članice EU. Analiza Croatiastočara pokazuje kako je hrvatsko tržište zbog slabe kupovne moći očito postalo dominantno za talijansku mesnu industriju, a uvoz inače svih vrsta mesnih proizvoda u Hrvatsku od ulaska u EU drastično je narastao i već sada pokriva više od tri mjeseca ukupne proizvodnje svih mesnih industrija u Hrvatskoj.

"Sugeriramo da nadležne hrvatske institucije ispitaju veleprodajne cijene tih proizvoda na talijanskom tržištu te eventualno, ako su indicije opravdane, pokrenu postupak zbog opravdane sumnje na damping cijene u izvozu i neravnopravni položaj na tržištu domaćih mesoprerađivača mesa peradi", apel je Branka Bobetića direktora Croatiastočara. U 2017. ukupni uvoz u Hrvatsku ovih proizvoda bio je blizu 9000 tona, a najviše su iz Italije, Slovenije, Mađarske i Slovačke.

 

50 posto

izvoza polutrajnih kobasica iz Italije ide u bivšu Jugoslaviju

U toj količini, prema istraživanju Nielsena maksimalno je 500 tona mortadela, a ostalo su proizvodi od mesa peradi – uglavnom hrenovke. Bobetić objašnjava kako su druga i treća izvozna destinacija Talijanima Francuska i Njemačka. Ukupni talijanski izvoz ovih grupa polutrajnih kobasica na treća tržišta bio je više od 9000 tona, od čega na tržišta Srbije, Kosova, Makedonije, BIH i Crne Gore 5374 t.

"Ispada da je Talijanima tržište bivših jugoslavenskih republika više od 50% ukupnog izvoza", kaže Bobetić. Eurostat je, inače, objavio prve pokazatelje o prodaji pojedinih grupa mesnih proizvoda članica EU u 2017. u svojem godišnjem izvještaju, a Državni zavod za statistiku koji mu dostavlja podatke navodi oko 50 poduzetnika koji se u nas bave proizvodnjom mesnih proizvoda s više od 10 zaposlenih djelatnika.

Bobetić ističe kako je usporedbom udjela pojedinih grupa proizvoda i količinski i vrijednosno vidljiva značajna disproporcija u prodaji kod grupa polutrajnih i trajnih kobasica te ostalih mesnih proizvoda u odnosu na ostale članice EU. Vrijednosni udio polutrajnih i trajnih kobasica u Hrvatskoj sudjeluje s oko 58%, dok ostali proizvodi čine oko 19%. U ostalim članicamia EU dio polutrajnih i trajnih kobasica u prodaji je 34%, a grupe ostalih mesnih proizvoda 41%. Ukupan uvoz mesnih proizvoda u RH lani je u odnosu na 2012. veći za 90%, a izvoz za 14%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close