Hrvatska općina bit će jača od Panasonica: Projekt od 86 milijuna eura zaposlit će na stotine radnika

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2018. u 12:41
Foto: Thinkstock

Dogodit će se to u prvom tromjesečju iduće godine kad će u toj općini podno zapadnih obronaka Medvednice s radom krenuti tvornica.

– Ono što je Rolls-Royce među automobilima to je Panasonic u svijetu proizvodnje solarnih ćelija – sinonim za vrhunski proizvod kojemu mogu konkurirati tek dvije-tri tvrtke na svjetskom tržištu.

I sad, najjednostavnije moguće rečeno: za točno godinu dana Bistra će, barem kad je u pitanju proizvodnja solarnih panela, biti jača od Panasonica – riječi su kojima odvjetnik Dejan Bogdanović počinje priču o projektu koji će Bistru na svjetskoj karti ne samo pozicionirati uz bok svjetskim gigantima proizvodnje solarnih panela nego je i označiti kao lidera u toj branši. Dogodit će se to u prvom tromjesečju iduće godine kad će u toj općini podno zapadnih obronaka Medvednice s radom krenuti tvornica solarnih panela koja će se u proizvodnji koristiti tehnologijom njemačke tvrtke Singulus kakvu već godinama pokušavaju razviti i Amerikanci, Meksikanci, Japanci, Kinezi i mnogi drugi veliki svjetski igrači, piše Lokalni.hr.

– Solarne ćelije koji će se proizvoditi u Bistri imat će efikasnost od 21,5 posto, dok one Panasonicove koje se mogu naći u prodaji imaju 19 do maksimalno 20 posto efikasnosti – pojašnjava Bogdanović, koji zastupa inozemne investitore koji rade na projektu izgradnje tvornice. Ističe kako se razlika od jedan posto nekome možda neće činiti odveć bitnom, ali da je ona u ovom poslu iznimno velika. Međutim, stanovnicima Bistre vjerojatno će biti ipak važnije što će se u sklopu ovog 86 milijuna eura vrijednog projekta u tvornici u prvom valu zaposliti 320 ljudi, a u drugoj će fazi svoj kruh tamo zarađivati čak 580 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close