Hrvatica zaposlena u Facebooku: Ovdje se neprestano radi, od 7 ujutro do 8 navečer

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2016. u 12:12
Foto: DPA/PIXSELL

Razlike u kulturama su vidljive i onima koji nikada nisu imali priliku osjetiti američki način života.

Mirta Stantić (22) mlada je Zagrepčanka koja je zbog mamine poslovne ponude odselila u SAD 2010. godine. U Zagrebu je završila tri godine MIOC-a prije nego što se njezina obitelj odlučila na selidbu. Kako je trebala nastaviti svoje školovanje, Mirta se prijavila na razna američka sveučilišta te je u konačnici završila na Harvardu s punom akademskom stipendijom. Po završetku studija dobila je poslovnu ponudu koju nije mogla odbiti te je trenutno zaposlena u Facebooku kao stručnjakinja za programe rodne, rasne i drugih vrsta raznolikosti, piše portal Naši ljudi.

Razlike u kulturama su vidljive i onima koji nikada nisu imali priliku osjetiti američki način života. Upravo u samom načinu života Mirta vidi najveću razliku.

– Možda je najveća razlika koju stalno primjećujem u tome da se u Americi gotovo neprestano radi. Mnogo je više zaposlenih, ali posao ljudima često preuzme život. Tijekom prvih par godina karijere nije rijetko raditi između 70 i 100 sati tjedno, gotovo uvijek vikendima i često navečer nakon povratka s posla. Iako je moj posao u Facebooku za američke uvjete jako fleksibilan jer gotovo nikad ne radim vikendom, i ja uglavnom odlazim od kuće oko 7 ujutro i ne vraćam se prije 8 navečer. Uz takav životni ritam puno je manje vremena za druge važne stvari.

Iako zbog posla ima malo slobodnog vremena, Mirta uvijek nađe prostora za druženje. Svoje slobodno vrijeme nerijetko provodi s Hrvatima.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ne radi se od 7am do 8pm kako naslov sugerira, nego: “…i ja uglavnom odlazim od kuće oko 7 ujutro i ne vraćam se prije 8 navečer.” Dakle krene od kuce u 7 ujutro i vrati se nazad u 8 navecer. Nekako mi se cini da ukljucuje i commuting time. Uvjeren sam da rade puno, i neka joj treba 1h do posla i jos toliko nazad, opet je to 10h dnevno, sto je svakako vise od onih 40h tjedno sto uglavnom svi imamo u ugovorima.

Ljudi ne shvaćaju IT sektor, ovaj ritam koji se nameće to rade ponajviše mladi ljudi. Jer cilj je da u 20-tima do 35 god napraviš u IT-u toliko da zaradaiš praktički mirovinu. Nakon toga je chillin’ i rad sa normalnijim radnim vremenom.
Uostalom svatko si bira i dogovora radno vrijeme. Ako hoćeš više zaraditi više ćeš raditi. No poanta je da te u Americi plate pošteno za tvoj rad.

Koliko god podržavam rad i poduzetništvo mislim da treba držat neku granicu u svemu pa tako i u tome.. Postajemo ovakvim tempom moderni robovi..

zato dionica FB i raste, kod nas ne rade, zato dionice padaju.

New Report

Close