Hrana se u Hrvatskoj dobro kontrolira tako da nema straha za ispravnost

Panel diskusija o zdravstvenoj ispravnosti, kvaliteti hrane i originalnosti proizvoda/Igor Kralj/PIXSELL Panel diskusija o zdravstvenoj ispravnosti, kvaliteti hrane i originalnosti proizvoda/Igor Kralj/PIXSELL

Osim što mora privući kupca i sačuvati zdravstvenu kvalitetu hrane, funkcija ambalaže je i da potrošaču daje osnovne informacije o onome što se u njoj nalazi.

Osnovni preduvjet kvalitete hrane je njezina zdravstvena ispravnost, o čemu, uz proizvođače, često promišljaju i potrošači, svjesni rizika u prehrambenom lancu. Potrebu razmjene iskustava i podizanja svijesti o zdravstvenoj ispravnosti i sigurnosti hrane te pridavanju pažnje kontroli i uvozne robe, prepoznao je Poslovni dnevnik kroz konferenciju Sigurnost hrane - izvornost i zaštita potrošača. 

Prisutnima se putem videoveze zatim obratila Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane. "S Hrvatskom agencijom za hranu pokrenuli smo istraživanje, a u našoj anketi se više od 80 posto hrvatskih građana izjasnilo da se osjeća kao građani drugog reda kada je riječ o plasmanu proizvoda i načinu na koji ih tretiraju multinacionalne kompanije. Rezultati su bili zanimljivi - više od polovice proizvoda na našem tržištu bili su lošije kvalitete nego na njemačkom, ali i skuplje. Svega 15 posto proizvoda bilo je identično po kvaliteti na hrvatskom i njemačkom tržištu. Predsjednik Europske komisije osvrnuo se na ovaj problem i istaknuo da EU ne smije imati građane prvog i drugog reda. U Parlamentu smo promijenili i zaštitu o nepoštenoj praksi kojom se zabranjuje prodaja proizvoda koja zavarava potrošače da kupuju jedan proizvod, a zapravo je riječ o nečem lošijem, za što su predvidjeli stroge kazne", rekla je Borzan.

Provjera prije pakiranja
Na panel diskusiji o zdravstvenoj ispravnosti, kvaliteti hrane i originalnosti proizvoda, doktorica i znanstvenica Jasna Bošnir iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kazala je kako je hrana zdravstveno ispravna ako ne sadrži teške metale, pesticide i slično. "Kada je riječ o kvaliteti, to je niz parametra, ovisno o vrsti proizvoda. Da bi hrana bila ispravna, mora zadovoljiti zdravstvenu ispravnost prije nego ide u pakiranje", upozorila je Jasna Bošnir i napomenula kako ozbiljni domaći proizvođači imaju kvalitetne proizvode i drže do brenda i kvalitete, kontinuirano prate proces proizvodnje, imaju HACCP sustav i kontrolu kvalitete proizvoda. 

"Sigurnost i kvaliteta hrane u Hrvatskoj je na zavidnom nivou i dobro se kontrolira, a i potrošači su odgovorni dovoljno da plasiraju na tržište takve proizvode. Potrošačima poručujem da pročitaju deklaracije i odaberu proizvod koji im odgovara, a proizvođačima da bolje izbrendiraju svoje proizvode i dovedu ih u status koji će biti prepoznatljiv u Europi i šire", istaknula je Jasna Bošnir. Prema statističkim podacima, u Hrvatskoj se godišnje baci više od 400.000 tona hrane, a u Europskoj uniji više od 88 milijuna tona.

S obzirom na globalni problem bacanja hrane, održana je panel diskusija kako ga riješiti. Voditeljica Odjela za socijalne i humanitarne programe i projekte, Hrvatski crveni križ, Nina Tenjer istakla je kako u zagrebačkom Crvenom križu, najvećoj samoposluzi u Hrvatskoj, imaju oko 600 djece.

"Na području Hrvatske imamo ukupno 17 socijalnih dućana koji su raspoređeni po glavnim gradovima i našim podružnicama. Ono što nam u Zagrebu olakšava proces doniranja je to što se nalazimo u velikom gradu, okruženi smo velikim brojem trgovačkih lanaca, građanima koji sami mogu donirati, ali i obrazovnim ustanovama čime budimo svijest kod najmlađih. Unatoč tužnoj strani u lancu doniranja hrane na području Grada Zagreba stabilizirali smo cijeli proces. Važno je obavijestiti donatore kako donirati i kako riješiti problem, primjerice, dostave obroka, skladištenja, troškova i kapaciteta", objasnila je Nina Tenjer.

Food safety ikona
Mreža hrane trenutačno radi na implementaciji IT sustava za doniranje hrane, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, a voditeljica projekta Ivana Vretenar objasnila je da je riječ o sustavu koji u realnom vremenu povezuje posrednike i donatore. Radi se o uredu koji bi trebao pratiti situaciju na terenu, skupljati informacije od donatora i socijalnih samoposluga te sukladno tome preusmjeravati doniranu hranu.

"Koji god se donator želi priključiti sustavu može se registrirati i ubaciti donaciju hrane u sustav. Dobro došli su svi donatori hrane, a oni mogu tražiti oslobođenje od PDV-a i porezne olakšice, s čime smo krenuli 2015. i što se na kraju i ostvarilo", kazala je Ivana Vretenar. Ambalažu kao jamac sigurnosti i ispravnosti proizvoda predstavio je Robert Zdolc, voditelj razvoja proizvoda i tehničkog servisiranja kupaca u Vetropack Straži. Oni koriste food safety sustav u proizvodnji, a posebno su oprezni u zonama u kojima hrana dolazi u kontakt s ambalažom, no za to imaju posebni sustav kontrole koji se konstantno razvija.

  "Pokušavamo već u početku učestalim mikrobiološkim kontrolama i analizama postići čistoću ambalaže na određenom nivou. Fizikalni dio je najvažniji jer moramo izbjeći bilo kakve komadiće stakla, riječ je o greškama u staklu opasnima po zdravlje potrošača. Riječ je o svakodnevnom ciklusu", kaže Robert Zdolc. Pomoćnik voditelja proizvodnje u tvrtki C pakiranje u Svetoj Heleni, Ivan Kičinbaći, prezentirao je kako prepoznati ambalažu sigurnu za hranu.

"C pakiranje je svojim proizvodima papirnatih vrećica i njihovom kvalitetom postalo jedno od najkvalitetnijih proizvođača na europskom tržištu. Važnost funkcije ambalaže je da privuče kupca i da im osnovne informacije što se nalazi u njoj. Međunarodna priznatost sigurnosti hrane je food safety ikona, koja se nalazi na svim našim proizvodima. Da bi sirovina zadovoljila naše potrebe kvalitete, moramo je prvo provjeriti i proći kontrolu, što provodi ISEGA. Potvrđujemo kvalitetu sirovine s ikonicama BRCC Food Safety Standard, IFS, HACCP te FSSC. Ti standardi nama kao kupcu omogućuju lanac sljedivosti", istaknuo je Ivan Kičinbaći. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!