Hoteli Omišalj bliže izlasku iz stečaja

Autor: Suzana Varošanec , 20. ožujak 2016. u 22:00
Kreću pripreme za sezonu

Ide se u pravcu dokapitalizacije od države za vrijednost zemljišta. Država bi dobila obeštećenje u dionicama.

Hoteli Omišalj u stečaju lani su pozitivno poslovali, a sad kreću pripreme za sezonu. Za mjesec dana planira se otvaranje hotela, očekuju iste ili bolje rezultate, potvrdio nam je stečajni upravitelj Gordan Blagojević. Poslovanje je dio prioritetnih aktivnosti u tom stečaju, u kojem u fokus zapravo dolazi model po kojem bi tvrtku preuzela država, a potom, prema svemu sudeći, privatizirala.

U krčkoj tvrtki CERP ima 20% udjela, no izgledno je da će ona završiti u većinskom vlasništvu države. Za takav razvoj ključno je i kojom će se brzinom  rješavati sporni pravni status znatnog dijela nekretnina, a to se tiče i velikog zemljišta koje nije ušlo pretvorbu. Riječko Općinsko državno odvjetništvo zahtijeva stjecanje vlasništva nad njime, no u tijeku su razgovori o nagodbi. Izvješće stečajnoga upravitelja upućuje na pet prioritetnih aktivnosti, s time da su za poziciju države ključne dvije.

To je sklapanje nagodbe kojom bi se riješio spor između Hotela Omišalj i RH zbog turističkog zemljišta. Kako je pretpostavka stečajnog plana odricanje od razlučnih prava, druga važna stvar je rješavanje žalbe RH. Država se žalila na odbijanje gruntovnice da razlučna prava s HBOR-a prenese na RH, i to unatoč tome što je država po jamstvima platila kreditne plasmane. No, ta se odluka još čeka, pa stečajni upravitelj nije znao pojedinosti, no potvrdio je da je u tijeku suradnja s ODO-om na izradi prijedloga nagodbenog rješenja.

Ide se u pravcu dokapitalizacije tvrtke od strane države za vrijednost zemljišta, što bi značilo da zemljište postaje vlasništvo tvrtke, a država dobiva obeštećenje u dionicama. Inače, zemljište kao samostalna cjelina ne može imati uporabnu vrijednost, dok Hoteli Omišalj bez njega ne bi mogli funkcionirati. Izrada provedbenog dijela stečajnog plana peti je prioritet.  

Komentirajte prvi

New Report

Close