Hoće li se oporezivati i stan pod kreditom?

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2012. u 10:45
PXL

Prema neslužbenim objavama iz Ministarstva financija čini se da će i građani koji posjeduju stan opterećen hipotekom biti obuhvaćeni novim porezom.

Država je do prije dvije godine poticala građane da kupuju stanove za rješavanje stambenog problema,  a to se proklamiralo kao investiranje u hrvatsku budućnost. Tzv. prvi stan kupljen na kredit bio je doslovno porezna olakšica, a ako se uz poreznu prijavu priložio dokaz o kreditu, mogao se ostvariti pristojan povrat poreza, piše tportal.

U prvim najavama novog poreza na nekretnine činilo se da porezom neće biti udareno na te prve stambene jedinice. Prema zadnjim neslužbenim objavama iz Ministarstva financija, izgleda da će  i građani koji posjeduju samo jedan stan opterećen bankovnom hipotekom također biti  obuhvaćeni novim porezom.

'Treba odrediti minimalan broj kvadrata koji pripada svakom članu obitelji, a koji je neoporeziv. Kod određivanja tog minimuma treba imati u vidu da su po tradiciji, a i zbog povijesnih okolnosti, hrvatski građani češće ulagali u nekretnine, a rjeđe štedjeli. Iz toga proizlazi da postoji prilično veliki portfelj nekretnina u privatnom vlasništvu i da je vjerojatno standard hrvatskih građana u tom pogledu viši od standarda građana europskih zemalja. Dakle, neoporezivi minimum također bi trebao biti veći nego u zemljama EU-a, čiji su građani tijekom života imali priliku štedjeti i ulagati u neke druge dostupne im, a neoporezive oblike štednje', rekla je za tportal Branka Lukačević Gregić, ekonomistica udruge Franak.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Najtragičnije je što će na kraju ispasti da će građani RH platiti i porez na sve neprodane stanove u vlasništvu banaka. Živi bili pa vidjeli kako će to izvesti lik koji se poziva na Bibliju i citira Voltairea.[emo_smijesak]

Da bi se stvari dovele što hitrije na potrebitu razinu, osim nekretnine u kreditu treba oporezivati i kredit, budući je to strašan luksuz! Samo bogataši imaju kredit…Dakle svi oni koji imaju kredit za nekretninu što je država do jučer stimulirala, osim kredita trebaju plaćati i porez na nekretninu i porez na kredit…oni koji imaju štednju ništa….
Ovo je sve u cilju postizanja pravednosti….tko je jamio jamio..tko nije neka crkne….

Što ako samohrana nezaposlena majka s kćerkom stopostotnim invalidom živi u ‘stanu’ od 17 kvadrata i ne bude imala novaca za platiti porez? Hoćete li Vi, gospodine Liniću, ići osobno kod nje i zaplijeniti joj kćerkin respirator, ili im skinuti vrata, žarulje i utičnice i odnijeti ih? Ili će te im oduzeti stan, to bi čak bilo jednostavnije?
Bijedan zakon i porez bezidejnih političara koji nemaju hrabrosti ni znanja za učiniti bolje poteze.

New Report

Close