HNB provodi anketu o kreditnoj aktivnosti banaka

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2012. u 12:23
.

Cilj ankete je stjecanje uvida u kretanje standarda i uvjeta kreditiranja poslovnih banaka te u promjene ponude i potražnje za kreditima.

Hrvatska narodna banka u listopadu 2012. godine započela je s provođenjem "Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka", objavljeno je na web stranicama HNB-a. Cilj je ove ankete stjecanje uvida u kretanje standarda i uvjeta kreditiranja poslovnih banaka te u promjene ponude i potražnje za kreditima u Hrvatskoj. Rezultati ankete pomoći će u razumijevanju kretanja na tržištu kredita i time poduprijeti analitičke i istraživačke zadatke središnje banke, te će koristiti i kao potpora za donošenje odluka monetarne politike. Također, rezultati ankete bit će dodatna korist za poslovnu zajednicu i širu javnost. "Anketa o kreditnoj aktivnosti banaka" metodološki je usklađena s anketom koju za područje eura provodi Europska središnja banka još od 2003. godine (engl. Euro Area Bank Lending Survey).

U anketi se nalazi 17 pitanja, pri čemu se dio pitanja odnosi na kretanja u protekla tri mjeseca odnosno prethodno tromjesečje (13 pitanja), a dio na očekivanja za sljedeća tri mjeseca odnosno iduće tromjesečje (4 pitanja). Anketa će se provoditi četiri puta godišnje, krajem pojedinog tromjesečja. Pitanja su grupirana s obzirom na dva tipa kreditnih portfelja poslovnih banaka: stanovništvo i poduzeća. Za oba sektora upitnik obuhvaća pitanja kojima se nastoji razlučiti utjecaj činitelja ponude i potražnje na kreditnu aktivnost banaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close