HNB i Hanfa potpisali novi ugovor o suradnji

Autor: Tin Bašić , 02. srpanj 2013. u 15:39
Boris Vujčić, guverner HNB-a; Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Regulator banaka i regulator tržišta kapitala potpisali su novi sporazum o suradnji. Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga sklopili su sporazum temeljem kojeg će surađivati u regulaciji, odlučivati o postojanju financijskih konglomerata, a “razmjena informacija bitan je uvjet suradnje”.

Regulator banaka i regulator tržišta kapitala potpisali su novi sporazum o suradnji. Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga sklopili su sporazum temeljem kojeg će surađivati u regulaciji, odlučivati o postojanju financijskih konglomerata, a "razmjena informacija bitan je uvjet suradnje". 

Prema sporazumu, Hanfa i HNB će međusobno razmjenjivati dostavljati sve podatke i informacije o subjektima supervizije ili nadzora iz svog djelokruga, kao i sve druge informacije kojima raspolažu. 

Razmjenjivat će nalaze provedenih supervizija i nadzora u dijelu koji je značajan za rad druge potpisnice, naložene mjere i rokove za izvršenje tih mjera, a po potrebi i informacije o izvršenju tih mjera. HNB i Hanfa surađivat će i u donošenju zakona i izmjenama postojećih zakona. 

Guverner Boris Vujčić i čelnih Hanfe Perat-Pierre Matek imenovat će članove Operativnog odbora za nadzor financijskog sustava koji će imati šest članova. Svaka institucija daje po tri člana, a Odbor će se sastajati jednom u tri mjeseca, a ako okolnosti to budu tražile, i češće. 

Prvi ovakav sporazum potpisali su 2006. godine tadašnji guverner Željko Rohatinski i čelnik Hanfe Ante Samodol. 

Komentirajte prvi

New Report

Close