HEP u sunčane elektrane do 2023. investira 750 mil. kuna

Autor: Lucija Špiljak , 08. travanj 2019. u 22:00
FOTO: PRESS

Ministarstvo zaštite okoliša i HEP potpisali ugovore o gradnji četiri SE, vrijedne 93 milijuna kuna.

Povijesni iskorak u obnovljive izvore energije Hrvatska elektroprivreda obilježila je novim razvojnim smjerom i ciklusom investicija u čak četiri sunčane elektrane ukupne vrijednosti 93 milijuna kuna.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i članovi Uprave HEP-a potpisali su ugovor o kupoprodaji sunčane elektrane Sabadin, buduće SE Kaštelir, te  ugovor o izgradnji sunčane elektrane Cres. Najavljen je početak izgradnje sunčane elektrane Vis i predstavljen projekt sunčane elektrane Vrlika Jug. Tvrtka će investirati i 13 milijuna kuna u projekt sunčanih elektrana na HEP-ovim zgradama.

Energetski div do 2030. planira realizirati projekte sunčanih elektrana ukupne snage 350 MW, sedam puta više od snage svih današnjih SE u Hrvatskoj zajedno, istaknuo je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Član Uprave HEP-a Tomislav Šambić naglasio je da će u petogodišnjem razdoblju HEP-ove investicije u solare iznositi prosječno 150 milijuna godišnje ili 750 milijuna do kraja 2023. No, ovo je veliki događaj i za hrvatsku elektroenergetiku jer je riječ o najvećoj investiciji u obnovljive izvore energije u povijesti HEP-a i Hrvatske.

Barbarić je istaknuo da osim što postaju vlasnici prve velike sunčane elektrane, spremni su započeti izgradnju još tri. "U prosincu lani u Ozlju najavili smo novi razvojni smjer HEP-a, što smo potvrdili samo četiri mjeseca kasnije. Tu su i investicije u hidro i vjetroelektrane, koju ćemo početi graditi ove godine i zakoračiti u sektor vjetroenergije. Imamo viziju gdje želimo biti 2030. i kako to ostvariti.

Obnovljivi izvori (OIE) samo su dio strategije bazirane na energetskoj učinkovitosti, naprednim mrežama i digitalizaciji", naveo je Barbarić. 

Tvrtki je, osim s državnim tijelima, važna suradnja s gradovima, županijama i općinama, a računaju i na poduzetnike kao partnere na projektima, pogotovo proizvođače opreme za sunčane elektrane. "Ostvarujemo važnu sinergiju hrvatskog energetskog sektora koji utječe na razvoj industrije za 21. stoljeće, povećanje izvoza, rast zaposlenosti i jačanje gospodarstva", istaknuo je Barbarić.

Ministar Ćorić naglasio je da Hrvatska dosad nije doživjela takav iskorak.  "Ulaganje u OIE smjer je u kojem će Hrvatska ići u sljedećih deset godina. Vjerujem da će HEP i dalje biti ključni dionik naše nacionalne energetske strategije", rekao je Ćorić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

HEP je nekooperativnoscu I negativnom politikom unistio cijelu industriju malih elektrana. Tamo gdje je mogla postojati industrija I radna mjesta, HEP je tamo ucinio pustos. U suradnji s drzavom koja je to pustosenje legalizirala.

New Report

Close