HEP otkupljuje projekte obnovljivih izvora energije od hrvatskih tvrtki

Autor: Darko Bičak , 03. veljača 2015. u 22:01
U obzir dolaze i projekti vjetroelektrana/Robert Anić/PIXSELL

HEP se na taj potez odlučio kako bi diversificirao portfelj obnovljivih izvora, odgovorio standardima EU te radi dodatnih referenci.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) želi povećati svoj portfelj obnovljivih izvora energije (OIE), i to otkupom postojećih prava na građenje i nezavršene projekte u Hrvatskoj.

Naime, HEP je ovoga tjedna objavio poziv nositeljima projekata OIE koji su zainteresirani da prodaju svoje projekte u fazi razvoja, odnosno prije izgradnje i same proizvodnje. U obzir dolaze projekti vjetroelektrana, sunčanih elektrana, snage veće od 300 kW, male hidroelektrane, bioelektrane i bioplinske elektrane. U HEP-u kažu da je akvizicija energetskih projekata, bilo u fazi razvoja, bilo realiziranih, uobičajena poslovna praksa energetskih tvrtki u svijetu.

Doznaje se da se HEP na taj potez odlučio kako bi, prije svega, diversificirao portfelj obnovljivih izvora energije, odgovorio zahtjevima i slijedio trendove u provedbi energetsko-klimatske politike EU te da bi stekao dodatne kompetencije i reference za nastup u segmentu obnovljivih izvora u susjednim državama u bliskoj budućnosti. Nije zanemariv ni povoljan učinak na pozitivnu percepciju tvrtke među kupcima električne energije na domaćem tržištu, ali i među potencijalnim investitorima u najavljenoj inicijalnoj javnoj ponudi dionica HEP-a.Možda je najmanje važno u svemu tome nastojanje HEP-a da poveća instalirani kapacitet i proizvodnju iz postojećeg portfelja obnovljivih izvora energije.

Kako objašnjava Ivica Žigić, direktor Sektora marktetinga i korporativnih komunikacija u HEP-u, iako je percepcija posve suprotna, HEP, a prema tome i Hrvatska, na području OIE stoji sasvim dobro, i to zahvaljujući velikom udjelu hidroelektrana u proizvodnom miksu. Često se zaboravlja da su sve hidroelektrane, bez obzira na snagu i veličinu, obnovljivi izvori energije.

Najviše zahvaljujući hidroelektranama, pokazatelji udjela obnovljivih izvora u proizvodnji i potrošnji električne energije te potrošnji ukupne energije u Hrvatskoj su čak značajno bolji od prosjeka EU. Prema podacima iz publikacije Ministarstva gospodarstva Energija u Hrvatskoj, u 2013. godini iz obnovljivih izvora proizvedeno je čak dvije trećine, preciznije 65,2 posto ukupno proizvedene električne energije, pri čemu iz velikih hidroelektrana 60,3 posto, a 4,9 posto iz ostalih obnovljivih izvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close