HEP i EBRD raskinuli ugovor o kreditu, HE Ombla na popravnom

Autor: Marija Brnić , 27. svibanj 2013. u 17:35
Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Vrlo oprezno HEP je izvijestio javnost o raskidanju ugovora s Europskom bankom za obnovu i razvoj.

Vrlo oprezno HEP je izvijestio javnost o raskidanju ugovora s Europskom bankom za obnovu i razvoj o kreditu za gradnju hidroelektrane Ombla kraj Dubrovnika, za koji je još 2011. godine osigurana sredstva u iznosu od 123 milijuna eura.

Iako se povlačenje EBRD-a iz ovog projekta nesluženo već najavljivalo, iz HEP-ovog se priopćenja daje iščitati kako je raskid usuglašen, i to radi izbjegavanja daljnjih troškova. No, neslužbeno se čuje i da će EBRD sutra objaviti detalje o svojim razlozima raskida ugovora za ovaj HEP-ov projekt, za koji u Hrvatskoj već dugo traju rasprave i utvrđivanje njegove štetnosti za prirodu.

Riječ je o desetljeće pripremanom projektu kojim bi se osigurala oprskba Dubrovnika ne samo električnom energijom, nego i vodom, a oko kojega su podjele bile i unutar same Vlade, te zbog kojega je, zbog jakog protivljenja, s ministarske pozicije morala odstupiti i ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, a nedavno je odobrenje odbio dati i njezin nasljednik Mihael Zmajlović, proslijedivši odluku na Državni zavod za zaštitu prirode.

Projekt, kako se može zaključiti iz HEP-ovog priopćenja, ide dalje, no nakon dodatnog usklađivanja projektne dokumentacije za hidroelektranu. Riječ je inače o HEP-ovu projektu koji je bio u najvišem stupnju pripreme za realizaciju.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dok cijela Europa kreće u održivom smjeru, Hrvatska gleda nazad. Voda je strateški resurs Hrvatske, a HEP ga uništava. Tu su i ostali katastrofalni projekti poput HE Dubrovnik, povezanog s Gornjim horizontima, VHS OSijek, kojeg lažno predstavljaju kao Višenamjenski hidrotehnički sustav za uređenje voda i zemljišta (VHS) Osijek (Projektom se poboljšavaju uvjeti očuvanja prirode u širem okolišu zahvata”.Možeš isliti, tako su govorili za HE Lešće, a što je ispalo – sramota. Samo guglajte video “HE Lešće hrvatska sramota”.

HEP je profiter koji silom nastoji zadržati monopol. Ugasio je silom solarnu energiju da bi mogao gurati ovakve zastarjele projekte. Njegov PR nas nastoji nas uvjeriti da se radi o par šišmiša, ali cijeli je projekt upitan tehnički, hidrogeološki, neisplativ općenito. UInteres imaju manji igrači poput Zvonimira Severa, glavnog projektanta koji preko priopćenja komore građevinaca manipulira javnost kako je priroda zapreka razvoju.

New Report

Close