Hangar 18 najviše duguje bankama, ali i državi i HT-u

Foto: Matija Habljak / Pixsell Foto: Matija Habljak / Pixsell

Predstečaj nekad jedne od 50 najbržerastućih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi odobren zbog blokade računa od 41 dan u nizu. Sud pozvao vjerovnike da se jave i za povjerenika imenovao Nenada Homara.

Tvrtka Hangar 18, koju je prije dvije godine Deloitte proglasio jednom od 50 najbržerastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi, dobila je zaštitu suda nakon što je nad njom otvoren predstečajni postupak.

Jedan od nekad najvećih trgovaca potrošačkom elektronikom je po zakonu, zbog neprekidne blokade računa u trajanju od 41 dan, zatražio od Trgovačkog suda u Bjelovaru pokretanje predstečajnog postupka.

Prema podacima suda, koji je odobrio postupak i za povjerenika postavio Nenada Homara, Hangar 18 duguje 170,18 milijuna kuna. S druge strane, u imovini ima tri zgrade vrijedne oko 7 milijuna kuna te drugu opremu - vozila, uredsku opremu i softver, ukupno vrijednu 32 milijuna.

Navode se i tri ulaganja ukupno vrijedna 29,9 milijuna kuna. Najviše ulaganje Hangar 18 napravio je u tvrtku Smartphone i tablet servis - 20,7 mil. kuna, zatim 3,6 mil. kuna u poslovanje u Kini i nešto više od pola milijuna kuna u širenje poslovanja u Irsku. Tražbine tvrtke vrijede 49,6 milijuna kuna.

Na popisu neosiguranih vjerovnika ističu se banke. Hangar 18  duguje Addiko banci 7,3 milijuna, Banci Kovanica 7,4 mil. kuna, Ersteu 5,2 mil. kn, HPB-u 7,5 mil. kuna, KentBanci 9,9 mil. kn, PBZ-u 6,6 mil. kuna, Sberbanci 13,8 mil. kuna i Zagrebačkoj banci 33,8 mil. kuna.

Banke su i na popisu i razlučnih vjerovnika. Addiko s 35,6 mil. kuna, Zaba 2,5 milijuna, HPB 7,09 milijuna, Raiffeisen Austria s 9,4 mil. kuna, PBZ 3 milijuna, Imex banka 6 mil. kuna, KentBanka s 10,9 mil. i Podravska banka s 16,4 mil. kuna.

Usto, Ministarstvo financija tuži Hangar 18 kao poreznog dužnika. Navodi da duguju 2,9 mil. kuna. Od tvrtki iz gospodarstva, najveći dug ima prema Hrvatskom telekomu 5,2 mil. kuna. Tvrtku je osnovao i vodio Mario Kralj, a postala je poznata prije nekoliko godina kad je na tržište izbacila NOA mobitele. 

Komentari (1)
  • Kirin
    Kirin 23:16 11.9.2019.

    Koji stupidni naslov i članak! Piskaralo nezna da Fina ne može tražiti stečaj te da predstečajni povjerenik ne upravlja tvrtkom!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve