Hanfa upozorava na 5 rizika trgovanja kriptovalutama

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2017. u 10:01
Foto: Thinkstock

Hanfa upozorava javnost kako je često riječ o visokorizičnim i nereguliranim aktivnostima pa potencijalni ulagatelji moraju biti posebno svjesni mogućnosti gubitka svih uloženih sredstava i mogućeg nedostatka pravne zaštite.

Nastavno na povećan interes javnosti vezan uz takozvane virtualne ili kriptovalute (kao što su primjerice bitcoin, ether..), a posebno s obzirom na inicijalne ponude povezane s kriptovalutama (Initial Coin Offer ili Initial Token Offer; dalje u tekstu: ICO) – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvješćuje kako kriptovalute, kao niti ICO trenutno nisu posebno regulirani unutar zakonodavnog okvira Republike Hrvatske, a ne postoji niti poseban propis na razini Europske unije koji bi izričito regulirao tu materiju.

Trgovanje kriptovalutama i ICO se često u medijima spominju kao atraktivne aktivnosti kojima se lako i na jednostavan način može zaraditi ili doći do sredstava za financiranje određenih projekata. ICO-evi se uglavnom provode putem interneta i društvenih mreža, često su inicirani izvan Republike Hrvatske ili čak izvan Europske unije, a u njihovoj promociji su ponekad eksponirani i uspješni poduzetnici i osobe iz javnog života poznate pojedinom lokalnom odnosno nacionalnom tržištu, a kako bi se pridobilo povjerenje ulagačke javnosti.

Međutim, Hanfa upozorava javnost kako je često riječ o visokorizičnim i nereguliranim aktivnostima pa potencijalni ulagatelji moraju biti posebno svjesni mogućnosti gubitka svih uloženih sredstava i mogućeg nedostatka pravne zaštite. Naime, s obzirom na razne pojavne oblike kriptovaluta, njihove strukture, načina na koji se nude te činjenice da ne postoji specifična regulativa kriptovaluta na europskoj i nacionalnoj razini, procjena pravne naravi kriptovaluta ovisit će o tome kako je ICO strukturiran u pojedinom slučaju.

Što je ICO?

ICO je nova metoda prikupljanja sredstava u javnosti, uz upotrebu takozvanih coina odnosno tokena. Svaki ICO može se razlikovati u odnosu na njegovu strukturu i prava koja kupac stječe kupnjom tokena, što znači da prava povezana s kupnjom određenih tokena nisu standardizirana. U većini slučajeva proizvodi u okviru ICO-a kupuju se za određenu kriptovalutu (npr. bitcoin, eter). Tokeni se stvaraju i distribuiraju pomoću takozvane Distributed Ledger Technology (DLT) kao širokopojasne tehnologije primjenjive u raznim područjima, primjerice u vođenju raznih elektroničkih baza podataka u industriji, uslužnim djelatnostima, financijskom sektoru, državnoj upravi itd., gdje nema centralnog administratora ili pohrane podataka, dok se sekundarno trgovanje tokenima u pravilu organizira na posebnim trgovinskim platformama namijenjenima kupovini, prodaji ili razmjeni kriptovaluta.

Koji su rizici povezani s kriptovalutama i ICO?

  • Uglavnom neregulirano područje, uslijed čega je češća mogućnost prijevara i drugih nepravilnosti

  • Manjak pouzdanih i relevantnih informacija

  • Visok rizik od gubitka dijela ili svih uloženih sredstava

  • Izrazita volatilnost vrijednosti ulaganja i nemogućnost svakodobnog „izlaska“ iz ulaganja

  • Rizici vezani uz informatičku tehnologiju koja se koristi za izradu i distribuciju tokena (primjerice, hakerski napadi, nemogućnost pristupa tokenima, gubitak ključa za pristup tzv. digitalnom novčaniku).

Zaključak

Trenutačno se na razini Europske unije vode rasprave o primjerenom postupanju u vezi s temom kriptovaluta, pri čemu se u obzir uzimaju propisi koji reguliraju financijsko tržište (MiFID, AIFMD, Prospectus i sl.), zaštitu potrošača, platni promet, sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma itd. U svakom slučaju, u ovom trenutku ne postoje jedinstveno primjenjiva i standardizirana pravila vezana uz kriptovalute i povezanu tehnologiju.

Regulatorna tijela odnosno središnje banke država članica Europske unije su u proteklom razdoblju objavljivala upozorenja o mogućim rizicima povezanim s ulaganjima u kriptovalute, koja su uglavnom upućivala na Upozorenje za korisnike virtualnih valuta koje je 12. prosinca 2013. objavilo Europsko nadležno tijelo za bankarstvo (EBA). U posljednje vrijeme, uslijed pojačanog interesa javnosti za ulaganja u virtualne valute, povećan je broj upozorenja koja su objavili pojedini regulatori na svojim mrežnim stranicama, kao što je nadležno tijelo iz Ujedinjenog Kraljevstva (The Financial Conduct Authority – FCA) 12. rujna 2017. objavilo Consumer warning about the risks of Initial Coin Offerings. Tako je i Hrvatska narodna banka (HNB) 22. rujna 2017. objavila Upozorenje o mogućim rizicima povezanim s ulaganjima u virtualne valute. Nadalje, posebno se skreće pažnja na upozorenja Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (European Securities and. Markets Authority – ESMA) upućena ulagateljima i društvima uključenima u postupak ICO, objavljena 13. studenog 2017. na mrežnim stranicama ESMA-e. Također, o temi kriptovaluta raspravljalo se i na nedavnoj sjednici Vijeća za financijsku stabilnost, održanoj 12. prosinca 2017. godine.

Zaključno na ovo upozorenje Hanfe i nastavno na prethodno spomenuta upozorenja raznih europskih i nacionalnih regulatornih tijela, Hanfa poziva potencijalne ulagatelje u kriptovalute na odgovorno i oprezno ponašanje na način da se prije donošenja odluke o ulaganju detaljno informiraju o karakteristikama odnosno rizicima ulaganja u kriptovalute i ICO, a posebno na rizik gubitka novca s obzirom da ne postoje posebni regulatorni mehanizmi zaštite.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Da, posebno nisu rizične todorićeve dionice. Niti švicarac isto nije bio rizičan..
Pa nije nitko upozoravao

A kad Ramljak kaže na nacionalnoj televiziji da je investiranje u dionice rizično to je onda ok 🙂

Vratite nam Samodola. Sve je zasr.o SLInić instaliranjem poslušnika koji ne trebaju misliti svojom glavom.

Glavno da nisu rizicne Ledo, Jamnica, Belje, Vupik, Zvijezda, Viadukt, Petrokemija, Djuro Djakovic, Magma, Optima, Dioki, Granolio…

Nazdravlje!

New Report

Close