Grčić: Činimo sve da se dogodi preokret, ali strpite se još nekoliko mjeseci

Autor: Marija Brnić , 30. srpanj 2013. u 15:09
Branko Grčić; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Branko Grčić predstavio je kvartalne rezultate gospodarskih i investicijskih aktivnosti u Hrvatskoj.

Činimo sve da se dogodi preokret gospodarskih trendova, no još nekoliko mjeseci se treba strpiti i vidjeti kretanja, zaključio je potpredjednik Branko Grčić na današnjem predstavljanju najnovijih kvartalnih rezultata gospodarskih i investicijskih aktivnosti u Hrvatskoj. Rezultati za drugo tromjesečje, prema Grčićevu, bolji su nego u prva tri mjeseca, s time da i sam priznaje da u Banskim dvorima nemaju uvida u realizacije u privatnome sektoru, čiji planovi imaju i najveći udjel u strukturi planiranih investicija u državi.

Od ukupno 69 milijardi kuna koliko je obuhvaćeno planom, privatni sektor, naime, obuhvaća više od 50 milijardi kuna. Ulaganjima države u Vladi su zadovoljni, iako je u planovima javnog sektora došlo do revizije planova i smanjenja u odnosu na prvotni godišnji plan investicija za oko 700 milijuna kuna. Državni proračun u ulaganjima sudjeluje s 5 milijardi, a javni sektor će nakon korekcije investirati 13,6 milijardi kuna. Ministar prometa i infrastrutkure Siniša Hajdaš Dončić ističe kako je realizacija ulaganja javnih poduzeća od 4,5 milijarde kuna u prvom polugodištu za 30 posto bolja u odnosu na realizaciju ulaganja u istom lanjskom razdoblju, a ostvare li se planirani rezultati na godišnjoj bi razini porast ulaganja trebao biti 23 posto.

"U prvom polugodištu su javna poduzeća imaju ugovorenih, a nerealiziranih poslova u vrijednosti 10 milijardi kuna", dodaje Hajdaš Dončić, koji koordinira i radnu skupinu Vlade za javne investicije, a čijim su aktivnostima, kaže, uklonjene i prepreke za realizaciju projekata vrijednih 16 milijardi kuna.

Potpredsjednik Grčić priznaje kako je privatni sektor ključna karika o kojoj ovisi i gospodarski oporavak, pa će pred Vladom biti i zadatak što bržeg osiguranja statističkog praćenja ulaganja privatnog sektora. Ohrabrujućim znakom ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ističe podatke o izravnim stranim ulaganjima, koja su u prvom tromjesečju porasla na 460 milijuna eura, što je porast od čak šest puta u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje. Grčić ukazuje kako je i rast FDI u prvom kvartalu znakovit i u odnosu na razinu ostvarenu u cijeloj prošloj godini od 1 milijardu eura. Po Vrdoljaku su važna postignuća i području poboljšanja poslovne klime, pri čemu velike nade polaže u dizanju Hrvatske s 84. pozicije na listi konkurentnosti Svjetske banke, a za koje se izvješće očekuje 1. listopada. Radna skupina za poslovnu klimu i privatne investicije na čijem je čelu Vrdoljak, u prvih pola godine bavila se s 20 projekata vrijednih 1,2 milijarde eura, od kojih su prepreke uklonjene za njih sedam, a 13 je u postupku rješavanja. Dodatno još prepreke za privatni sektor uklanja i Agencija za investicije i konkurentnost, koja je koncem lipnja pratila i podupirala realizaciju 75 projekata vrijednih 6,8 milijardi eura.

Potpredsjednik Grčić posebice značajne pomake ističe u povlačenju sredstava iz EU fondova, posebice u drugom kvartalu. 

Komentari (18)
Pogledajte sve

ova vlada je u čamcu koji se opasno ljulja, a Grčić najavljuje preokret…svakome je valjda jasno što onda slijedi???

Nu naseg ekonomskog stratega preokretaca.Ma pametan je i oko glave.

U Credo banci je propao novac brojnih poznatih sportaša poput Ivana Balića i Mikija Rapaića, ali i šest milijuna kuna splitskog Ekonomskog fakulteta kojeg je u tom trenutku vodio aktualni potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/preveslali-simu-luketina-prodali-credo-banci-potrazivanje-od-9-milijuna-kuna-pa-ga-sami-naplatili/692399.aspx

Kada kraj budžetskom rasipništvu?

Za nostradur-a

Poštovani, kada govorite o bilanci tekućih plaćanja morate biti ipak malo precizniji. Točno kažete zašto ona mora biti u pozitivi (suficitu); mjereno kao postotak BDP-a. To je područje u kojem Njemačka briljira pa da ne duljimo predlažem da pogledate ta kretanja u periodu 2000 – 2005 odnosno rast od minus 1,8% na plus 7,5% njenog BDP-a.

Kod Hrvatske su od prvog dana nezavisnosti u minus i bilanca tekućih plaćanja s inozemstvom, i vanjskotrgovinska bilanca, i budžet; i to unaoč prodaji Plive, INE, HT-a; itd.itd.. To objašnjava tečaj kune – golem prilov novca (ne kapitala!) iz inozemstva, a ne izvoz!

Sklonost neradu i rasipništvu (nitko nije rasrošniji od sirotinje) je kompleksna tema, a istovremeno i najteža. Pogledajte ljude poput Dragutna Lesara i tzv. laburiste ili Darinka Kosora i HSLS koji nema niti jednog člana u Saboru pa pokušajte izračunati koliko njihove bruto plaće mjesečno koštaju hrvatske porezne obvenike. Jer jih se financira iz budžeta! Ovo će dolaskom “trojke” najzad prestati u Hrvatskoj kao i u Grčkoj. Financiranje politčkih parzije iz budžeta po principu samoposluge u komunizmu treba odlučno ukinuti i Njemačka će sasvim sigurno to zatražiti u slučaju Hrvatske kao i u slučaju Grčke!

Ili, “zataškano” rasipništvo. Radi se o plaćama naših predstavnika u EU koji kod obične super-siromašne raje izazivaju kombinaciju divljenja i strahopoštovanja.

Ono što obični ljudi ne znaju jest da te plaće idu iz onih 520 milijuna eura članarine kojima Hrvatska plaća svoje evropske perspektive. Dakle te plaće EU ne sufinancira s niti jednim jedinim centom! Neven Mimica, a primjer, svoju plaću od 20.000 eura ne zarađuje nego dobiva iz hrvatskog dijela budžeta. Isto vrijedi i za “naše” (moji nisu!) euro-palamentarce.

Ili, troškove (ili barem bruto plaće) činovnika i službenika u jedinicama lokalne samouprave.

Možda je Grčić pod dojmom razerovih prognoza da na jesen ili najkasnije na zimu dolazi “showdown” jer ovakva država ovakvo rasipništvo ne može još dugo održavati!

Taj ekonomski guru i cudotvorac je uspio pogubit i pare od ekonomskog strucnjaka.Zamislite koliki profesor doktor ekonomije treba bit za stavit pare na banku koja ide u stecaj.S obzirom da u Hrvatskoj nije bilo nego svega par stecajeva banaka u 20 godina taj njegov potez mozemo slobodno nazvati prstom u govno.I sada ovaj profesor doktor vodi ministarstvo regionalnog razvitka i fondova EU,a ne bi dao cuvat 2 nacrtane kokosi da ih ne pogubi.

http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/vise-nismo-u-recesiji-nego-smo-u-depresiji u ljeto 2012 izjavljuje da nismo u recesiji nego u depresiji.\

http://www.monitor.hr/vijesti/branko-grcic-recesiji-je-kraj-eu-donosi-preokret/223657/ u 1. mjesecu 2013.izjavljuje da je recesiji dosao kraj.

http://www.politikaplus.com/novost/77876/branko-grcic-recesija-u-europi-se-nastavlja-hrvatska-nije-otok da bi u 5. mjesecu 2013. recesija ponovno nastavila

http://www.business.hr/ekonomija/grcic-zbog-recesije-u-europi-ogranicenja-zaposljavanja-su-ocekivana dva mjeseca kansije ministar sve polaze na vjeru,nadu i ufanje (Svi se nadamo da bi preokret u Europi u idućih par godina mogao značiti i preokret u Hrvatskoj, što bi doprinijelo da i mi lakše napravimo ono što svi želimo, a to je gospodarski oporavak, rast i iznad svega novo zapošljavanje)

I u biti kad ovo sve procitas vidis koliko ovaj lik nema blage veze s nicim stoi mi u Dalmaciji slikovito kazemo bezveze prdi u latu.Ne da mi se vise,a moga bi iskopat ovakvih njegovih nebuloza koliko god hoces.I ovo je profesor doktor,strateg,ministar i potpredsjednik Vlade. Ma genijalno.

New Report

Close