Geofoto je u Azerbajdžanu napravio najveći hrvatski izvozni IT posao ikad

Autor: Bernard Ivezić , 31. kolovoz 2014. u 22:00
Zvonko Biljecki, predsjednik Uprave Geofotoa/Daniel Kasap/PIXSELL

Za idući tjedan čelnik tvrtke Geofoto najavljuje potpisivanje ugovora o modernizaciji vojske afričke republike Mali vrijedan 62 milijuna kuna.

Projekt izrade vojnog geoinformacijskog (GIS) sustava za Azerbajdžan vrijedan 750 milijuna kuna nije samo najveći ugovor što ga je zagrebačka tvrtka Geofoto potpisala dosad, već je ujedno i pojedinačno najveći izvozni IT posao što ga je neka hrvatska softverska tvrtka ikad ugovorila.

 

100novih

radnih mjesta otvora Geofoto nakon sklapanja izvoznih poslova

Zvonko Biljecki, predsjednik Uprave Geofotoa kaže da je jako ponosan na taj uspjeh i ističe da je izravna korist od tog posla otvaranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj. U posljednja tri mjeseca, ističe, Geofoto je otvorio 23 nova radna mjesta."Ovo je naš najveći ugovor pa je plan u rujnu zaposliti dodatnih 20 stručnjaka, do kraja godine ukupno 50 novih stručnjaka i onda sljedeće godine još najmanje njih 50", kaže Biljecki.

NATO certifikati
Vojni GIS sustav je softver koji opisuje teren od topografskih karti do satelitskih snimaka i omogućuje vojsci ne samo da prati stanje na terenu već i planira akcije. Biljecki kaže da je, za razliku od drugih GIS sustava, onaj za vojsku vrlo kompleksan. "Potrebna su posebna vojna znanja i vještine kako bi se sustav prilagodio korisniku i integrirao sve mogućnosti koje multipliciraju stratešku i vojnu spremnost, te efikasnost u ratu i miru, a k tome na projektima vojnog GIS-a mogu raditi samo stručnjaci sa NATO certifikatima poslovne sigurnosti", pojašnjava Biljecki.Navodi da Geofoto ima 50 NATO certificiranih stručnjaka i posebno zaštićene prostore u kojima se radi razvoj."Visokoj vojnoj delegaciji iz Azerbajdžana tijekom poludnevnog posjeta našim uredima u ponedjeljak prezentirali smo rezultate vojnog GIS sustava Hrvatske vojske, koji je također po NATO standardima, te smo razgovarali o detaljima izvedbe projekta za njih", kaže Biljecki.

 

750mil.

kuna najveći pojedinačni ugovor Geofotoa dosad

Novi poslovi
Dodaje da su pred ugovaranjem još dva velika posla. Prvi je aviosnimanje i izrada 3D kartografije jedne trećine Grčke. Za idući pak tjedan najavljuje potpisivanje ugovora o modernizaciji vojske afričke republike Mali vrijedan 62 milijuna kuna.Geofoto je prethodno ugovorio dva projekta vrijedna 60 milijuna kuna u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Uz to, dovršio dva projekta snimanja terena iz zraka u BiH i Italiji. U BiH je to radio za potrebe izrade nove 3D karta zemlje, koja će uključivati i lokacije minskih polja. U Venetu pak radio je za potrebe nacionalnog GIS-a.

Munjevit oporavak

EBRD prije godinu dana tražio stečaj

Strelovit oporavak Geofotoa započeo je tek nešto više od mjesec dana otkako je tvrtka uspješno završila predstečajnu nagodbu. Još lani pričalo se da bi Geofoto mogao završiti u stečaju nakon što je EBRD, koji je jedan od suvlasnika, na zagrebačkom Trgovačkom sudu bezuspješno pokušao ishoditi stečaj tvrtke nezadovoljan poslovanjem. Geofoto, koji je jedan od vodećih pružatelja geoprostornih informacija u regiji, pogodio je krah građevinskog sektora i smanjenje investicijskih aktivnosti. Rekordne 2009. godine tvrtka je imala prihod od 116 milijuna kuna i zapošljavala 164 radnika. Prema podacima Poslovne Hrvatske tvrtka je lani imala prihod od 15,2 milijuna kuna uz gubitak od 65,8 milijuna kuna. Izlaz su pronašli u izvozu.

Komentari (7)
Pogledajte sve

I ne samo demagog…već i humanista desetljeća! [emo_smijeh]

Što reći o firmi koja i nakon skoro tri godine ne isplaćuje zaostatke svojim bivšim zaposlenicima, a prošla je predstečajnu nagodbu i sad je “konsolidirana” i “likvidna”. Priča o milijunima, a ne može podmiriti račun za slanje pošte. Oduvijek bio vrsni demagog. Zvonkec[emo_bijesan]

O firmi i o sefu samo ovoliko: duguju mi placu vec 35 mjeseci i jos uvijek se oglusuju na upite o isplati. Pametnom dosta. Placena reklama.

da, projekti u BiH i Italiji su fenomenalno kasnili bar 2 godine. Koliko se repova vuče za projektom, Vojni GIS bolje ne komentirati. Kao i to da je Geofoto softverska kompanija.
A najviše me interesira sama struktura projekta u Azerbajdžanu, odnosno koliki dio projekta pripada Geofotu. Temeljem dosadašnjih istupa skromnog g. Biljeckog, vjerojatno samo manji dio. No, 750 milijuna ukupne vrijednosti predobro zvuči da bi ostalo prešućeno… A zar će u Maliju prodavati oružje, kad se radi o modernizaciji vojske? 🙂
Uglavnom, ukoliko sve ovo uspije ugovoriti, bit će sretnih kineza, indijaca, pakistanaca…

New Report

Close