Proizvode prve vjetroelektrane za Hrvatsku

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2014. u 10:01
Narudžba vjetroagregata uključuje i ugovor o održavanju na rok od petnaest godina/R. Anić/PIXSELL

General Electric objavio je da će kompaniji RP Global iz Beča isporučiti dvanaest vjetroagregata za vjetroelektranu Rudine.

General Electric objavio je da će kompaniji RP Global iz Beča isporučiti dvanaest vjetroagregata za vjetroelektranu Rudine.

To je prva GE-ova vjetroelektrana u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju. Projekt instalirane snage 35 megavat sati je razvijen u suradnji s hrvatskom tvrtkom Adria Wind Power i bit će smješten u blizini Dubrovnika dok vjetroelektrana Rudine može proizvesti više od 85 gigavat sati električne energije godišnje. Kako se navodi u priopćenju, vjetrolektrana treba doprinijeti hrvatskim ciljevima proizvodnje iz obnovljivih izvora energije prema kojima bi obnovljivi izvori trebali sudjelovati sa 20 posto ukupne energetske potrošnje države do 2020. godine, u skladu s ciljevima Europske Unije.

Nakon uspostavljanja sustava poticaja za obnovljive izvore energije u 2007. i pridruživanja EU u 2013. godini, u Hrvatskoj je do sada instalirano  gotovo 300 MW kapaciteta vjetroelektrana s predviđenim dodatnim kapacitetima koji će biti instalirani narednih godina. Pored toga, te kao dio  plana da dostigne zadane ciljeve unutar EU, Hrvatska je također postavila cilj zadovoljenja 35 posto ukupne potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora energije do 2020. Narudžba vjetroagregata uključuje i ugovor o održavanju na rok od petnaest godina. Vjetroagregati na Rudinama će također biti spojeni na GE-ev centar za daljinski nadzor i upravljanje smješten u Salzbergenu u Njemačkoj, u kojem se 24 sata dnevno, kroz cijelu godinu, nadziru GE vjetroagregati instalirani u Europi i Aziji.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

@ozapa: Točno to.

pod krinkom “ekologije” radi se o nametnutoj prodaji tehnoloških proizvoda bogatih zemalja siromašnima.

neće bogati malo duže ostati bogati. nego će ostati bogati. trajno. kako što siromašni neće malo duže ostati siromašni. nego će ostati siromašni. još trajnije.

Zanimljivo je i kako su se razvijene zemlje izborile da se hidroelektrane ne ubrajaju u obnovljive izvore energije. Da nisu tada bi ugovorima iz Kyota uglavnom samo razvijene zemlje trebale smanjivati količinu CO2 i ulagati u vjetroelektrane jer one nerazvijene svoju struju proizvode većinom u hidroelektranama i kao takve već odavno imaju ispunjen uvjet da 20% energije proizvode iz ekološki prijaznih izvora. Ovako su našli tržište za svoje proizvode i način da siromašne zemlje još malo duže ostanu siromašne a oni još malo duže bogati. Hrvatska inače oko 30%-40% svojih potreba pokriva iz HE.

Još nisam čuo za jedinicu snage MWh.

New Report

Close