GALERIJA: Prosvjed sindikata protiv novog proračuna

PXL PXL

Čelnici sindikata Matice ocijenili su novi proračun "diskriminirajućim" i "kriminalnim" te ustvrdili da će prouzročiti teške posljedice u prosvjetnom i zdravstvenom sustavu.

Stotinjak članova Matice hrvatskih sindikata prosvjedovalo je danas na Markovu trgu protiv novog državnog proračuna jer su u njemu znatno smanjena sredstva za zaposlene u obrazovanju, znanosti i zdravstvu.

Čelnici sindikata Matice ocijenili su novi proračun "diskriminirajućim" i "kriminalnim" te ustvrdili da će prouzročiti teške posljedice u prosvjetnom i zdravstvenom sustavu. Predsjednik Matice Vilim Ribić poručio je zastupnicima u Hrvatskom saboru, koje je nazvao "puppetima" i "klaunovima", da nisu smjeli dići ruku za takav proračun jer je u njega ugrađeno "otimanje prava" zaposlenima u javnim službama.

Ovaj proračun predstavlja najteži udarac za obrazovanje i znanost, on je protiv interesa sindikata i radnika, rekao je Ribić. Ponovno je napao Vladu zbog pogrešne ekonomske politike, ustvrdivši da Hrvatska štednjom neće izaći iz krize, te ostale sindikate javnih službi koji su spremni s Vladom potpisati novi Temeljni kolektivni ugovor, kojim se odriču dijela materijalnih prava, poput božićnice i regresa. Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić istaknuo je da zemlja koja ne ulaže u znanje i obrazovanje ide prema ponoru, te poručio da "onaj koji nije u stanju voljeti i voditi svoj narod, treba otići".

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec napao je ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića jer je u godinu dana mandata smanjio plaće učiteljima i nastavnicima, te je najavio da će sindikati organizirati referendum o Jovanovićevoj smjeni.

"On ne zaslužuje da ga zovemo ministrom obrazovanja, znanosti i sporta, već da ga zovemo samo Željko Jovanović. Odlazi Željko!", poručio je Mihalinec ministru.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve