FOTO: Objašnjeno što rade kitovi na glavnom zagrebačkom trgu

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2018. u 12:02
Foto: Press

U centru Zagreba, tik do spomenika bana Josipa Jelačića, uočena su dva primjerka golemog morskog sisavca. Dojava o kitovima stiže iz Greenpeacea, a riječ je o majci i mladunčetu koji su, poručuju aktivisti, u glavni grad “doplivali” kako bi pronijeli glas o najezdi plastike u morima i oceanima.

Aktivisti Greenpeacea na središnjem zagrebačkom trgu predstavili su šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora prepunog plastičnog otpada. Kampanjom se želi podići svijest o tome da naša mora i bića koja u njima žive trpe posljedice onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu.  

Donošenje europske Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu, koje je u tijeku, jedan je od oblika borbe protiv sve veće najezde plastike. “Želimo potaknuti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da se založi za ambicioznije mjere Direktive te njezinu provedbu u što kraćem roku“, ističe Petra Andrić, voditeljica kampanje Greenpeacea, ali i dodaje: “Svakako posebna odgovornost leži i na proizvođačima i tvrtkama koji na tržište plasiraju ogromne količine plastične ambalaže i jednokratne plastike općenito.”

“Plastika koja zatrpava naše plaže i naše živote traži i naš individualni angažman. Svatko od nas može pridonijeti rješavanju problema jednostavnom promjenom navika. Danas se ovdje posebno osvrćemo na plastične vrećice koje su sveprisutne i svojevrsni su simbol onečišćenja plastikom, a vrlo lako ih je zamijeniti: potrebno je samo prije izlaska iz kuće ponijeti platnenu vrećicu sa sobom“, zaključuje Andrić.

Građani će moći tijekom cijelog dana potpisivati peticiju, izračunati svoj plastični otisak i saznati kako jednostavnom promjenom navika mogu spriječiti dotok velikih količina plastike u more.

Komentirajte prvi

New Report

Close