FOTO: MORH potpisao 230 milijuna kuna vrijedne ugovore s domaćim tvrtkama obrambene industrije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2017. u 15:16
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Predstavnici nekoliko tvrtki zahvalili su MORH-u…

Ministarstvo obrane (MORH) potpisalo je u ponedjeljak ugovore o nabavi vojne opreme za Oružane snage RH i MORH-a sa 34 domaće tvrtke, a riječ je o nabavi oružja, odjeće, obuće, opreme, usluga i radova u vrijednosti od oko 230 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u središnjici MORH-a predstavnicima poduzeća s kojima je sklopio ugovore da je MORH od njih kupio vojnu opremu prvenstveno jer je konkurentna, odnosno zato što je ravnopravna, ako ne i bolja od proizvoda svjetske konkurencije.

Hrvatsku vojnu industriju ocijenio je strateškom, s kvalitetnim proizvodima i uslugama, a na novim ugovorenim poslovima radit će oko 5000 ljudi. To nastavak dobre prakse MORH-a i značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu, istaknuo je Krstičević.

Naglasio je da hrvatska vojna industrija u suradnji s Oružanim snagama dobiva reference za otvaranje vrata na zahtjevnim svjetskim tržištima. U toj suradnji dobivaju svi, i MORH i Oružane snage i hrvatsko gospodarstvo, a potpisani ugovori pokazuju da MORH nije samo potrošač, nego i generator razvoja i promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda.

Nakon potpisivanja ugovora, predstavnici nekoliko tvrtki zahvalili su MORH-u na ukazanom povjerenju, posebice naglasivši da su ugovori potpisani početkom godine, što im mnogo znači za poslovanje.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš rekao je da hrvatska vojna industrija okuplja stotinjak tvrtki s godišnjim prometom većim od 200 milijuna eura i više od 3000 zaposlenih, a u zadnjih 15 godina uložena su značajna sredstva u inovacije, kako bi se podigla konkurentnost.

I strani stručnjaci kažu da su neki od proizvoda hrvatske obrambene industrije jedini globalno konkurentni hrvatski izvozni proizvodi, dodao je Radoš  napomenuvši da je HGK uložila znatna sredstva kako bi pomogla izlazak tih tvrtki na izvozna tržišta.

Kako navode u MORH-u, ukupno je ugovoreno više od 400 različitih vrsta roba i usluga, od čega preko 10.500 pari obuće, oko 6000 kompleta borbenih odora, preko 1500 komada donjeg rublja, 35.000 pari čarapa i oko 500 kaciga.

Komentirajte prvi

New Report

Close