FER osniva inovacijski centar za potporu industriji

Nedjeljko Perić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Nedjeljko Perić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Bez inovacijske komponente nema konkurentnog gospodarstva", kazao je Nedjeljko Perić, dekan zagrebačkog FER-a.

Fakultet elektronike i računarstva (FER) u Zagrebu inicijator je osnivanja inovacijskog centra koji će pružiti potporu industriji. "Bez inovacijske komponente nema konkurentnog gospodarstva", kazao je Nedjeljko Perić, dekan zagrebačkog FER-a.

Pri tome je kazao da su poželjni partneri drugi fakulteti, ali i industrija i poduzeća poput Siemensa, Končara ili HEP-a. Kako je istaknuo Perić, inovacijski centar bit će neovisna institucija čiji je inicijator upravo FER. Cjelokupni projekt koštat će oko 40 milijuna eura, a financirat će se iz strukturnih fondova. 

Za sada su u igri dvije lokacije, jedna odmah pored zgrade Fakulteta bruto površine devet tisuća kvadrata, a druga na mjestu sportske dvorane Martinovka. Poslovni plan centra izrađuje Ekonomski institut u Zagrebu, a u potpunosti bi trebao profunkcionirati 2017. godine. "Centar ćemo registrirati ove godine, a onda krećemo s izradom projektne doukmentacije  Kada profunkcionira u svojem punom obimu u njemu će raditi oko 300 ljudi, od čega će 80 posto činiti doktori znanosti", kazao je Perić. 

Projekt ima široku potporu, kako Ministarstva gospodarstva tako i najvećih tvrtki u Hrvatskoj - od Siemensa i Končara pa do T-Coma i Vipneta, budući da su prilično zainteresirani za tehnološke inovacije kojima će se baviti u Inovacijskom centru.

A kako bi to trebalo otprilike izgledati kada se Centar otvori za četiri godine, u srijedu su na Fakultetu prezentirali Siemens i FER koji su zajedničkim snagama opremili novouređeni laboratorij za automatizacijske sustave što bi trebalo unaprijediti obrazovanje studenata. Laboratorij će služiti i kao stručna potpora gospodarstvu za tehnička rješenja. Laboratorij su svečano otvorili Nedjeljko Perić i Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemens Hrvatska. Tržišna vrijednost instalirane opreme koju je ustupio Siemens iznosi oko 100 tisuća kuna. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!