FER je vodeća hrvatska istraživačka institucija po broju i vrijednosti projekata ugovorenih s Europskom komisijom

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2015. u 14:03
Arhivska fotografija: Goran Jakuš / Pixsell

Do sada je FER u razdoblju od šest godina povukao oko 16 milijuna eura kroz različite programe.

Do sada je FER u razdoblju od šest godina povukao oko 16 milijuna eura kroz različite programe. Svoju obrazovno-istraživačko-inovacijsku platformu potvrđuje jakom suradnjom s nizom prestižnih svjetskih sveučilišta i istraživačkih instituta, ponajprije kroz istraživačke projekte.

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu vodeća je istraživačka institucija u Hrvatskoj u 2011. i 2012. godini (izvor: rang-lista web-sjedišta European Research Ranking: http://researchranking.org/), pri čemu po broju i financijskim iznosima ugovorenih projekata s Europskom komisijom dominira ne samo u okviru Sveučilišta u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Do sada je FER najviše sudjelovao u okvirnim europskim istraživačkim programima kao što je FP7, ali i bilateralnim i multilateralnim programima te programima "NATO – Science for Peace" i sl. Trenutačno sudjeluje u oko 100 takvih projekta, a nekoliko je puta više onih koji su završili. Od kada je Hrvatska postala članicom Europske unije dobili smo mogućnost sudjelovanja u fondovima EU. Tako smo u Europski okvirni program za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. do 2020. godine – Obzor 2020. krenuli od siječnja 2014. godine. FER je samo u prethodnoj 2014. godini prijavio čak 30 projekata u okviru programa Obzor 2020., od kojih su tri pred potpisivanjem. No, rezultate evaluacije ostalih projekata očekujemo tijekom 2015. godine.

Prije ulaska u EU, FER je sudjelovao u povlačenju sredstava iz pretpristupnih programa (IPA) koji su namijenjeni isključivo pripremi zemalja kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Nositelji smo četiri takva IPA-projekta, a partneri u još četiri IPA-projekta. Ukupna vrijednost tih projekata je nešto više od 5,2 milijuna eura, od kojih je FER-u pripalo gotovo 2 milijuna.

Što se tiče EU fondova, kroz strukturne fondove koji se odnose na Europski fond za regionalni razvoj, namijenjen jačanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, do sada smo povukli nešto više od 2 milijuna eura. FER je od ukupno 19 financiranih projekata nositelj čak četiri projekta, što je doista veliki broj za samo jednu instituciju koja uz obrazovanje studenata provodi istraživanja te inovacijski rad. Uvjet da bi netko mogao aplicirati jest sudjelovanje partnera iz poslovnog sektora. Dakle, fakultet je ova četiri projekta dobio u suradnji s četiri hrvatska gospodarska partnera. Prema tome, FER istražuje u skladu s potrebama gospodarstva te tako stvara baze novih ideja i tehnoloških rješenja, što čini osnovu za gospodarski rast i uspostavu konkurentnosti gospodarstva, kao i stvaranje i rast tehnologije. Dodatno, u okviru Europskog socijalnog fonda, tj. kroz program "Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013." prijavljeno je čak 37 projekata, koji su trenutačno u fazi vrednovanja.

Za uspješno povlačenje sredstava iz EU fondova izuzetno je važna komunikacija te poznavanje znanstvenoistraživačkog i industrijskog potencijala kao i kontinuirano praćenje programa koje nude resorna ministarstva i fondovi EU.

"To sve pokazuje da je FER pravi istraživački fakultet – i to nije floskula. Sljedeći zanimljiv podatak to potvrđuje: u programu FP7 (sedmi Okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj) prosječna uspješnost dobivanja novih projekata (omjer broja prihvaćenih u odnosu na broj prijavljenih projekata) na razini Hrvatske iznosi 16,99%, na razini zemalja članica EU 21,60% dok je na FER-u uspješnost čak 25,23%! Jedna od naših misija je da potičemo nastavnike i suradnike na istraživanje. Osnovali smo i Centar za potporu istraživanju i transfer tehnologije čiji je cilj da kolege koji rade na projektima imaju administrativnu i tehničku podršku.", izjavio je prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan FER-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close