Europska komisija pokrenula postupke protiv Hrvatske u nekoliko slučajeva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2019. u 10:22
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ako u sljedeća dva mjeseca ne poduzmu odgovarajuće mjere, Komisija im može uputiti obrazložena mišljenja.

Europska komisija je u sklopu siječanjskog paketa o povredama europskog prava pokrenula postupke protiv Hrvatske u nekoliko slučajeva.

Komisija je kao čuvarica Ugovora ovlaštena poduzimati pravne radnje protiv države članice koja ne poštuje svoje obveze iz zakonodavstva EU-a. Komisija jednom mjesečno donosi odluke o povredama europskog zakonodavstva.

Postupak započinje slanjem "službene opomene". Ako se u tom prvom koraku ne riješi problem, EK šalje "obrazloženo mišljenje", a ako ni tada nema rezultata, slijedi treći korak – tužba pred Sudom EU-a. Hrvatskoj je u četvrtak, zajedno s još 14 država članica, upućena službena opomena u kojoj se traži pravilno prenošenje Direktive o energetskoj učinkovitosti. Tom Direktivom iz 2012. uspostavlja se zajednički okvir mjera za promicanje energetske učinkovitosti u EU-u kako bi se ostvario cilj – povećanje energetske učinkovitosti EU-a za 20 posto do 2020.

Na temelju te direktive od svih se zemalja EU-a zahtijeva učinkovitija upotreba energije u svim fazama energetskog lanca, od proizvodnje do krajnje potrošnje. Države članice imaju rok od dva mjeseca da odgovore na argumente koje je iznijela Komisija.

Ako u sljedeća dva mjeseca ne poduzmu odgovarajuće mjere, Komisija im može uputiti obrazložena mišljenja. Hrvatska je dodatno dobila i službenu opomenu zbog toga što nije dostavila izvješća o napretku u postizanju troškovno optimalnih razina u skladu s minimalnim zahtjevima energetske učinkovitosti za zgrade.

Komentirajte prvi

New Report

Close