Europska komisija: Hrvatska među najlošijima u učinkovitosti pravosuđa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. ožujak 2014. u 08:35
Foto: Thinkstock

Hrvatska se nalazi među najlošije ocijenjenim državama po učinkovitosti i percepciji neovisnosti pravosuđa u izvješću o stanju pravosuđa u EU-u kojeg je u ponedjeljak objavila Europska komisija.

Hrvatska se nalazi među najlošije ocijenjenim državama po učinkovitosti i percepciji neovisnosti pravosuđa u izvješću o stanju pravosuđa u EU-u kojeg je u ponedjeljak objavila Europska komisija.

U kategoriji učinkovitosti Hrvatska se nalazi između 2. i 4. mjesta odostraga, da bi po pitanju percepcije neovisnosti pravosuđa potonula na kraj ljestvice, ispred Rumunjske, Bugarske i Slovačke. Samo u kategoriji kvalitete pravosuđa plasirala se oko sredine.

"Odgađanje pravde jednako je njezinu uskraćivanju", komentirala je izvješće Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u Viviane Reding, povjerenica EU-a za pravosuđe.

Istaknula je da je Pregled stanja pravosuđa u EU-u ključni alat gospodarske strategije EU-a kojim se građanima i poduzećima omogućuje učinkovitije pravosuđe. "Neovisan pravosudni sustav koji dobro funkcionira neophodan je za stjecanje povjerenja građana i ulagatelja te je prijeko potreban za uzajamno povjerenje u europsko područje pravde", dodala je Reding.

Što se učinkovitosti pravosudnih sustava tiče, prati se trajanje postupaka, stopa rješavanja predmeta i broj predmeta u postupku. Također se prati način na koji su nacionalni pravosudni sustavi ustrojeni radi zaštite sudske neovisnosti u određenim okolnostima u kojima bi ona mogla biti ugrožena te se analiziraju mjere pravne zaštite od, primjerice, premještaja ili razrješenja sudaca. Kvaliteta se procjenjuje na temelju obvezne izobrazbe sudaca, praćenju i evaluaciji djelovanja suda, proračuna i ljudskih resursa dodijeljenih sudovima te dostupnosti informacijskih i komunikacijskih tehnologija i metoda alternativnog rješavanja sporova.

U izvješću se ističe da je od ključne važnosti za EU učinkovitost nacionalnih pravosudnih sustava.

"Pristup učinkovitom pravosuđu je jedno od glavnih prava u temeljima europskih demokracija….ključan je za učinkovitost svih europskih zakona, posebice zakona iz područja gospodarstva koji pridonose gospodarskom rastu. Nedostaci u nacionalnim pravosudnim sustavima stoga nisu samo problem određenih država članica već mogu utjecati na funkcioniranje jedinstvenog tržišta i općenito na cijelu Uniju", upozorava se u izvješću.

Europska komisija pojašnjava da se pojedine države članice i dalje suočavaju s posebnim izazovima koji se odnose na učinkovitost njihovih pravosudnih sustava. "Dugotrajni prvostupanjski postupci i niska stopa rješavanja predmeta ili velik broj predmeta u postupku upućuju na činjenicu da su potrebna dodatna poboljšanja", poručuje Komisija.

Pregledom stanja u području pravosuđa u EU-u za 2014. objedinjuju se podaci iz različitih izvora. Većinu kvantitativnih podataka dostavlja Komisija Vijeća Europe za ocjenu učinkovitosti pravosuđa (CEPEJ), koja podatke prikuplja od država članica. Pregled stanja u pravosuđu za 2014. usredotočen je na građanske i trgovačke parnice i upravne predmete.

Izvješće napominje da su podaci za Cipar, Belgiju, Bugarsku, Irsku, Nizozemsku i Veliku Britaniju nepotpuni. Cilj izvješća je, ističe Europska komisija, "promicanja kvalitete, neovisnosti i učinkovitosti pravosudnih sustava u Europskoj uniji".

Komentari (7)
Pogledajte sve

Sve bum vas tužil !

Lažu kučke agresorske! Pa koliko se samo ministara naknadno ispričavalo kad su rekli isto to!



Nema veze bitno je da imamo čisto more,čisti zrak …….

Ma o čemu ti pričaš, prvo more nam već davno nije čisto,
više manje je hladno čim malo vjetar puhne.
A kao drugo sva svjetska elita odlazi na bolje destinacije.
Nama su ostali samo lopovi slovenci i malo te češke stare klijantele.
Ajde brate ne fali sve naše kao što smo naučeni jer zbilja sve
ukazuje na to dugi niz godina da nismo tako dobri kako si umišljamo.
Lopovi i prevaranti smo mi i samo što se turistu ne isčupa novac iz takuina i zabije vritnjak.
Eto to smo mi…kolega !
[/quote]
Bila je to satira ….ali dobro ti si se baš napalija.Kakvo nam je pravosuđe govori činjenica da na 100 000 stanovnika imamo više od 100 sudaca a IRSKA samo 3. To ti vjera,obraz, poštenje,red,rad ….. mi smo sve kontra
Inače more nam je zaista čisto i zrak isto ….. od Rijeke do Dubrovnika nema više tvornički dimnjaka ….. kužiš …. kolega!!

Zainteresirani producenti , mogu za jeftine pare , od hrvatskih
građana, odkupiti materijale za HOROR filmove, naučnu fantastiku i
dramu, te ostale žanrove…..

Svaki predmet, koji leži godinama na SUDU….djelomičan je razlog pojačanog
obiteljskog nasilja, razvoda , tragedija unutar obitelji………….
A svi sudionici , osim SUDA, naravno- trpe štetu i pate radi neučikovitosti
SUDA…..

Samo njima je dobro………. što više predmeta, to je bolje za njih..

New Report

Close