Erste i Splitska Darku Ostoji za vjetropark dali 47 mil. eura

Autor: Ante Pavić , 27. studeni 2014. u 22:00
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Park će se sastojati od 14 vjetroturbina Vestas, a ukupna investicija vrijedna je više od 72 milijuna eura.

Kako su u četvrtak izvijestili iz Erste banke, kreće gradnja vjetroparka snage 42 megavata (MW) u Ogorju, oko 25 kilometara od Splita. Projekt je razvila hrvatska investicijska i razvojna grupa SN Holding/FEH kojoj su austrijska Erste Group Bank AG te Erste &Steiermaerkische Banka, zajedno sa Splitskom bankom i francuskom Societe Generale bankom odobrile  dugoročni, 14-godišnji kredit u iznosu 47 milijuna eura. SN Holding turistička je tvrtka u vlasništvu Darka Ostoje, dok je FEH ulaganja osnovalo poduzeće Pectinatus kojega je pak osnovao SN Holding. FEH ulaganje osnovan je 2013. godine na istoj adresi na kojoj je prije toga poslovalo istoimeno poduzeće koje je ugašeno. Prema podacima Poslovne Hrvatske, 2013. je imao dva zaposlena i 16,3 milijuna kuna prihoda.

Danska agencija za kreditiranje izvoza Eksport Kredit Fonden (EKF) odobrila je za financiranje ovog projekta jamstvo za 80 posto iznosa. Erste Group Bank AG sudjeluje u transakciji i kao agent linije financiranja i sredstava osiguranja, a hrvatska Erste banka osigurava financiranje PDV-a i ima ulogu glavne transakcijske banke, navode iz te banke. Projekt podržava Akuo Energy, vodeći neovisni proizvođač obnovljive energije u Francuskoj. Prema zamislima projektanata, park će se sastojati od 14 vjetroturbina Vestas pojedinačne snage 3 MW, a ukupna investicija vrijedna je više od 72 milijuna eura. Proizvodit će energiju dovoljnu za opskrbu 27.000 kućanstava, a očekuje se da će biti pušten u pogon krajem 2015. godine. “Suradnja projektnih timova u Parizu, Zagrebu, Kopenhagenu i Beču rezultirala je osiguravanjem 14-godišnjeg financiranja ovog projekta, pri čemu su Erste Group i Erste&Steiermaerkische Bank odobrili 50 posto ukupne kreditne linije”, istakao je Boris Centner, član Uprave Erste banke.. Splitska banka je odobrila 50 posto ukupne kreditne linij, a naglašavaju da njihovo financiranje dokazuje da bankarski novac uvijek nađe put do investitora ako projekt ima gospodarsku i društvenu isplativost.

Komentari (5)
Pogledajte sve

……..a zato smo morali gledati ovo pupmpanje SNHO i ostalog, gdje
Ostoja ima udjele …????? !

ma nemoj,a koe prodaju tu skupo proizvedenu struju nego hroteu-tj hepu.

devstiraju okoliš sa propelerima koji su proizvedeni u danskoj .bar da ih je kod na naručio.

to je nama eu dala da imamo milu maršala.

Ovo nema veze direktno sa HROTE. Ovo je iopak Darko Ostoja i banke iza njega, opet politika. I banke će imati udjela.

Vjetar je najveca prevara.
HEP tj mi subvencioniramo neefikasnost vjetroelektrana buduci da u HR ne puse odbar vjetar odnosno uvoz turbina iz Spanjolske ili Njemacke.

Ma kakva gospodarska i drustvena isplativost.
Imamo plina i neka se tim bave a ne ovim gluparijama

New Report

Close