Energetika i agrar mamci za Ukrajinu

Autor: Poslovni dnevnik , 10. rujan 2013. u 09:13
Joško Klisović/Sanjin Strukić/PIXSELL

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović osobito velik potencijal vidi u području energetike.

Poljoprivreda, građevinska industrija, energetika i turizam neka su od područja moguće suradnje hrvatskih i ukrajinskih tvrtki, istaknuto je na osnivanju Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ukrajinom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Leonid Kožara rekao je kako je ono dobar temelj za daljnje jačanje suradnje svoju zemalja. Zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović osobito velik potencijal vidi u području energetike (LNG terminal na Krku i Jadransko-jonski plinovod). Ukrajina je među pet najvećih svjetskih izvoznika žitarica, pa je u sektoru agrara velika šansa za suradnjom. Veliki potencijal i u turizmu. Leonid Kožara naveo je kako je lani četiri milijuna građana Ukrajine prošlo granicu s EU, a tek neznatan broj njih, oko 70 tisuća, išlo je u Hrvatsku.

Uz napomenu kako je posljednjih godina primjetan velik pad robne razmjene između dvije zemlje, ukrajinski je ministar vanjskih poslova kazao kako vjeruje da će osnivanje Poslovnog vijeća pomoći da se taj trend promjeni. Smatra i da će skoro potpisivanje sporazuma o asocijaciji Ukrajine i EU te daljnje funkcioniranje zone slobodne trgovine između Ukrajine i EU ojačati suradnju u gospodarskom smislu. Robna razmjena Hrvatske i Ukrajine lani je iznosila 94,4 milijuna američkih dolara, što je pad od 20 posto prema godini ranije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da energetika je fokus, i bitni su nam vati sati kilovati i kilovatsati, reče dipl pravnik i profesorica s filozoskog. Oni su vrhunski stručnjaci za energetiku….

najveći mamac za strane investitore bio bi da se ova vlada makne

New Report

Close