Emmezeta, Konzum, Lidl i City Center One podržali nova pravila

Autor: Tomislav Oharek , 09. veljača 2015. u 22:00
Branko Baričević i Biljana Borzan s predstavnicima vodećih hrvatskih trgovaca

Legislativa o označavanju hrane pomoći će kupcima da donose informiranije odluke o onome što kupuju.

Hrvatski trgovački lanci Emmezeta, Konzum, Lidl Hrvatska i  trgovački centar City Center one danas su pokazali osviještenost o potrošačkim pravima pridruživanjem kampanji "Potrošači, upoznajte svoja prava!".

Predstavnici trgovačkih lanaca sastali su se s Brankom Baričevićem, voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te Biljanom Borzan, hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu. Tom su prilikom izrazili potporu informiranju potrošača o njihovim pravima na prodajnim mjestima te putem svojih komunikacijskih kanala. 

Razvoj povjerenja
Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj tim povodom je rekao: "Iznimno nam je zadovoljstvo što su ova četiri trgovačka lanca u Hrvatskoj podržala našu kampanju. Time su pokazali značaj svoje pozicije u hrvatskoj poslovnoj zajednici ali i razumijevanje kako poštivanje potrošačkih prava doprinosi razvoju povjerenja i osigurava kompetitivnu prednost na tržištu." Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu istaknula je kako je informiranje kupaca o njihovim pravima na samom mjestu kupnje je izvrsna praksa. "Moji prioriteti u radu unutar Odbora za sigurnost hrane te Odbora za zaštitu potrošača jesu dobrobit i osnaživanje potrošača. Pokrenula sam inicijative o označavanju tzv. sekundarnih sastojaka u hrani primjerice, na njemačkim lazanjama mora biti označeno da je meso u njima iz Rumunjske, zdravstvenim upozorenjima na alkoholnim proizvodima te boljoj regulaciji novih prehrambenih proizvoda", poručila je europarlamentarka Biljana Borzan.

Trgovci te predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta posebno su raspravljali o tome kako informirati kupce o novim pravilima Europske unije o označavanju hrane koja se primjenjuju od prosinca prošle godine. Nova legislativa o označavanju hrane pomoći će kupcima da donose informiranije odluke o onome što konzumiraju. Ključne promjene u označavanju hrane, kako su objavili su iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, su bolja čitljivost informacija pa su tako propisana najmanja dozvoljena veličina slova za obvezne informacije, zatim lakša identifikacija alergena poput soje, lješnjaka, glutena i laktoze napopisu sastojaka  pretpakirane hrane. 

Sprečavanje obaman
Osim toga tu su i obvezne informacije o alergenima za hranu koja nije pretpakirana, uključujući restorane i kafiće, zatim obvezne informacije o podrijetlu svježeg mesa svinja, ovaca, koza i peradi. Propisani su i isti uvjeti za označivanje za prodaju na daljinu ili za kupovinu u trgovini, a i nanomaterijali moraju biti jasno naznačeni u popisu sastojaka. Nadalje, moraju jasno biti istaknute i posebne informacije o biljnom podrijetlu rafiniranih ulja i masti. Tu je i set snažnijih pravila kako bi se spriječila obmanjujuća praksa, a mora se istaknuti ime zamjenskog sastojka za "imitirajuću" hranu. Također, jasno se mora  naznačiti kada je riječ o "spojenom mesu" i "spojenoj ribi", a jasno se moraju naznačiti i odmrznuti proizvodi.

Komentirajte prvi

New Report

Close