EBRD osigurao 60 milijuna eura za energetsku obnovu u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 05. svibanj 2016. u 08:09
Novac je dostupan vlasnicima kuća i stanova, a maksimalni iznos je 50 tisuća eura, ili 150 tisuća eura za više projekata jednog vlasnika/Thinkstock

Krediti od 50 do 150 tisuća eura bit će puno povoljniji od onih koje nude poslovne banke u Hrvatskoj.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) otvorila je za Hrvatsku još jednu kreditnu liniju, no ova je posebna po tome što je, prije svega, namijenjenena građanima. Naime, EBRD će preko svojeg projekta "Reenova +" plasirati 60 milijuna eura za investicije u energetsku učinkovitost u stambenom prostoru. 

Međunarodno iskustvo
Kako je pojasnila Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju, krediti iz ovog programa će se realizirati preko poslovnih banaka, zasad samo preko Erstea, a do kraja godine se očekuje uključivanje i ostalih glavnih financijskih institucija u zemlji. Novac je dostupan vlasnicima kuća i stanova, a maksimalni iznos je 50 tisuća eura, ili 150 tisuća eura za više projekata jednog vlasnika. "Projekt Reenova+ razvio je  EBRD u okviru programa poticanja energetske učinkovitosti u stambenom sektoru i temelji se na ranijim iskustvima banke. To znači da koristimo iskustvo stečeno u financiranju održivosti u više od 22 države u proteklih 10 godina,  u što smo plasirali 2,8 milijardi eura", rekla je Jelušić Kašić.

Ian Smith, voditelj Odjela za financiranje projekta održive energije u centrali EBRD-a, istaknuo je da svaka zemlja u kojoj su provodili ovakve projekte ima svojih specifičnosti te se program mora lokalizirati. "Ovakve projekte imali smo u Poljskoj, Slovačkoj te Bugarskoj. U Slovačkoj je bilo obuhvaćeno 599 zgrada s ukupnom površinom od 2,5 milijuna četvornih metara i 85 tisuća stanara, a projekt je težak 90 milijuna eura. S druge strane, u Bugarskoj je sve bilo usmjereno na male vlasnike kuća te je obuhvaćeno više od 53 tisuće obiteljskih kuća. Projekt je bio težak 80 milijuna eura", kazao je Smith. 

Stolarija, kućanski uređaji…
Kako bi se dobio kredit EBRD-a, proizvod mora biti energetski prihvatljiv. Zbog toga je napravljen Reenova+ popis automatski prihvatljivih proizvoda koji se može odabrati i za njega dobiti certifikat, s kojim se onda ide u banku i u trgovinu. Kreditirati se mogu stolarija, fasade, krovišta, kotolovnice, kućanski uređaji itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close