EBRD i RBA otvorile kreditnu liniju za poduzetnice

Autor: Poslovni.hr/H , 20. studeni 2015. u 14:19
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

EBRD će RBA-u osigurati kredit u visini do 20 milijuna eura iz kojega će se plasirati krediti domaćim malim i srednjim tvrtkama, s tim da će četvrtina tog iznosa biti namijenjena isključivo tvrtkama koje vode žene.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Raiffeisenbank Austria (RBA) u petak su potpisale ugovor o kreditnoj liniji za poduzetnice.

  EBRD će RBA-u osigurati kredit u visini do 20 milijuna eura iz kojega će se plasirati krediti domaćim malim i srednjim tvrtkama, s tim da će četvrtina tog iznosa biti namijenjena isključivo tvrtkama koje vode žene, rečeno je na konferenciji "Deloitte SheXO klub – Žene u poslovnom svijetu", u sklopu koje je potpisan ugovor.

 Svrha kredita je potaknuti poduzetnice na sudjelovanje u domaćem gospodarstvu i stvaranje uvjeta za njihovo uspješno poslovanje, kazala je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić. Uz financijsku podršku u okviru programa Women in Business, EBRD osigurava i savjetodavne usluge, dodala je. Po njezinim riječima, plan je programom obuhvatiti barem 200 poduzetnica u Hrvatskoj, a savjetodavnim uslugama između 160 i 200.

 "Žene predstavljaju veliki potencijal. Primjerice u Velikoj Britaniji tijekom krize, od 2008. do 2011. godine, poduzetnice su činile  80 posto svih novih samozaposlenih osoba. Istraživanja su također pokazala da su žene više spremne surađivati s istraživačkim institucijama, sklonije ranijem plasiranju novih proizvoda na tržište i započinjanju poslovanja s trećinom financijskih sredstava manje nego muškarci", kazala je Jelušić Kašić.

 Voditeljica regionalnog ureda EBRD SBS programa za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru  Natalia Meylunas rekla je da u Hrvatskoj žene još uvijek nisu dovoljno predstavljene u ekonomskim aktivnostima te da ima još puno prostora za poboljšanja. "Jaz se smanjuje, međutim gledaju li se relativni podaci, 10 posto je više nezaposlenih žena nego muškaraca, dvaput manje je tvrtki u vlasništvu žena, a i manje su zastupljene u upravama", kazala je.

 Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja  tvrtke Deloitte o položaju žena u deset država članica EU-a koji su pokazali da tvrtke koje podržavaju raznolikost postižu bolje rezultate. Istaknula je međutim da nisu sve tvrtke dovoljno aktivne na području promicanja i uspostavljanja jednakosti žena i muškaraca, a da su gospodarski razlozi za zapošljavanje žena kao i investiranje u njihov karijerni razvoj jako važni.

Komentirajte prvi

New Report

Close