E-račun donijet će uštede od 1,4 mlrd. kuna godišnje

Autor: Marija Brnić , 11. studeni 2015. u 22:01
Izrađen je i prijedlog financiranja projekta

Započinje provođenje programa koji je Vlada prihvatila u sklopu Europskog semestra.

Dok se tek pregovara tko će u idućem mandatu biti ministri u Banskim dvorima, djelatnici u ministarstvima i drugim tijelima državne uprave dobili su zadatak da svi do 28. veljače budu spremni za primitak strukturiranih e-računa. Uvođenje elektroničkog računa u javnom sektoru obveza je temeljem nacionalnog programa reformi koji je Vlada prihvatila u sklopu Europskog semestra.

Radna skupina koju je koordiniralo Ministarstvo gospodarstva, a u kojoj su bili predstavnici Ministarstva financija, porezne i carinske uprave, Fine, APIS-a i HUP-a, Narodnih novina i informacijskih porednika, vlasnika ERP rješenja, pokrenula je ljetos pilot projekt razmjene računa u elektroničkom obliku. Među ostalim, izrađen je prijedlog tehničkog i organizacijskog koncepta e-računa, uspostavljena platforma Servisa za upravljanje dokumentacijom, a izrađen je i prijedlog strukturiranja Središnjeg državnog portala za e-račun na stranici www.digitalnahrvatska.hr.

Izrađen je i prijedlog financiranja projekta, no u vladinoj odluci o uvođenju e-računa ne navodi se i koliki je ukupan trošak tog postupka, koji uključuje i osposobljavanje djelatnika, te infrastrukturnu prilagodbu za zaprimanje i procesuiranje e-računa, tek se kaže da će ga financirati ministarstvo gospodarstva u 2016. Po analizi radne skupine idućih pet godina javnom i privatnom sektoru Hrvatske uvođenje e-računa donijet će uštede po 1,4 milijarde kuna godišnje. 

Ušteda 5 eura

Posao za Finu

Ministarstva gospodarstva i financija već su isprobala e-račune (za struju HEP-u, intelektualne usluge, informatičku opremu i slično), te utvrdila uštede koje po računu iznose od 5 do 20 eura. Inače, uslugu praćenja zaprimanja e-računa, kao i poslove informacijskog posredništva za ministarstva i ostale korisnike državnog proračuna obavljat će Fina.  

Komentirajte prvi

New Report

Close