E-punionice u Velikoj Gorici

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2015. u 09:07
Thinkstock

Mrežom punionica upravljat će VG Komunalac, a tijekom prve dvije godine građanima će se omogućiti punjenje i parkiranje električnih vozila u centru grada bez naknade

Grad Velika Gorica, u partnerstvu s Ekoregijom Velika Gorica i Razvojnom agencijom Grada Velika Gorica VEGORA započeo je projekt uvođenja pilotne javne infrastrukture za električna vozila na području Velike Gorice.

Svrha projekta vrijednog oko 450.000,00 kn je potaknuti elektro-mobilnost građana i općenito korištenje obnovljivih izvora energije u prometu. Inicijativu Grada je podržao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz sufinanciranje projekta u iznosu od 120.000,00 kn. Osim direktne uštede u potrošnji goriva vozila prosječne godišnje kilometraže od 12.000 km, supstituiranje konvencionalnog vozila električnim generira smanjenje emisije onečišćujućih tvari (CO2) za 1 tonu tijekom godine dana.

Nabavkom 5 punionica i njihovom instalacijom na najfrekventnijim i najdostupnijim gradskim točkama, Velika Gorica će se svrstati uz 17 hrvatskih gradova koji trenutno pružaju javno dostupnu uslugu punjenja. E-punionice u Velikoj Gorici omogućit će punjenje baterije tipičnog gradskog električnog vozila (uobičajenog kapaciteta baterija do 20 kWh) u trajanju do 60 min, što je i uobičajeno vrijeme boravka vozila na javnom parkirnom mjestu.

Osim toga, pozadinski ICT sustav osigurava vrhunsko korisničko iskustvo uz pomoć sustava za autorizaciju s mogućnošću pretraživanja, rezervacije i korištenja punionica u realnom vremenu putem aplikacije za pametne telefone i SMS platforme.

Mrežom punionica upravljat će VG Komunalac, a tijekom prve dvije godine građanima će se omogućiti punjenje i parkiranje električnih vozila u centru grada bez naknade. Pozitivne učinke projekta najviše će osjetiti građani koji stanuju u stambenim blokovima i nemaju vlastito parkirno mjesto ili garažu te samim time nisu u mogućnosti koristiti uslugu punjenja. Javna mreža e-punionica također će biti na raspolaganju svim posjetiteljima Velike Gorice.

Lokacije e-punionica u Velikoj Gorici:
1. Parkiralište Vatrogasni dom Velika Gorica
2. Parkiralište Pučko otvoreno učilište Velika Gorica
3. Parkiralište Goričanka
4. Parkiralište Trg Stjepana Radića
5. Parkiralište kraj zelene tržnice

Komentirajte prvi

New Report

Close