DZS potvrdio rast BDP-a u drugom tromjesečju za 1,2 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. rujan 2015. u 14:43
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

To je treće tromjesečje zaredom kako BDP raste i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini, što je označilo njegov izlazak iz šestogodišnje recesije.

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju 2015. godine realno je porastao za 1,2 posto u odnosu na isto tromjesečje 2014. godine, potvrdio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS) svoju prvu procjenu objavljenu prošli tjedan.

To je treće tromjesečje zaredom kako BDP raste i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini, što je označilo njegov izlazak iz šestogodišnje recesije.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP realno je veći za 0,7 posto u odnosu na prethodno razdoblje i za 1,4 posto u odnosu na isto tromjesečje 2014. godine, potvrdio je u petak DZS.

Prema podacima DZS-a, izdaci za potrošnju kućanstava porasli su za 0,6 posto, dok je potrošnja neprofitnih ustanova koje služe kućanstvima porasla za 1,5 posto. Izdaci za potrošnju države porasli su za 0,4 posto.

Doprinos neto inozemne potražnje također je bio pozitivan, za 1,1 postotni bod, zahvaljujući većem izvozu roba i usluga.

U drugom tromjesečju izvoz roba i usluga porastao je za 10,2 posto, zahvaljujući rastu izvoza roba za 14,1 posto, a usluga za 6,1 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 6,9 posto, pri čemu je uvoz roba povećan za 5,7 posto, a uvoz usluga za 13,8 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su za 0,8 posto, pokazuju podaci DZS-a.

BDV porastao 1,3 posto

Bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom je tromjesečju realno porasla za 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, stoji u izvješću DZS-a.

Pritom je rast BDV-a zabilježen u prerađivačkoj industriji, rudarstvu i vađenju te ostalim industrijama, za 2 posto. U trgovini, prijevozu i skladištenju te smještaju, pripremi i usluživanju hrane BDV je porastao 4,4 posto, a u financijskim djelatnostima i osiguranju za 0,9 posto.

BDV je stručnim, znanstvenim, tehničkim, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima povećan za 0,9 posto, a u u javnoj upravi i obrani, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi je ostao na istoj razini.

S druge strane, realni pad BDV-a u drugom je tromjesečju zabilježen u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, za 3 posto.

Pad BDV-a za 0,1 posto zabilježen je u graditeljstvu i u poslovanju nekretninama, u ostalim uslužnim djelatnostima pad iznosi 0,8 posto, a u djelatnosti informacija i komunikacija je ostao na istoj razini.

Najveći doprinos rastu BDP-a u drugom tromjesečju 2015. ostvaren je u djelatnostima trgovine, prijevoza i skladištenja te smještaja, pripreme i usluživanje hrane, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, navodi se u priopćenju DZS-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U to može povjerovati samo netko tko je uhljeb u Kukuriku vladi.

ovo-je-istina-o-bdp -u

koju-nam-sdp-skriva

…gafu na Twitter postu u kojem su obznanili rast gospodarstva u trećem kvartalu, da bi ih na istoj društvenoj mreži Hrvatski zavod za statistiku podsjetio da je ipak riječ o drugom kvartalu.
Ali dobro, svakome se dogodi.
Uskoro nam se i obratio podpredsjednik Vlade g. Branko Grčić i u svom kejnezijanskom zanosu pozvao naciju da se bace na trošenje svoje ušteđevine, da bi tek nešto kasnije njegovo resorno Ministarstvo izdalo priopćenje u kojemu objašnjava da ministar nije baš mislio to što je rekao.

Zadužili državu sa 25% BDP-a, završili na -5%

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ovo-je-istina-o-bdpu-koju-nam-sdp-skriva/839797.aspx [index.hr]

Bulja12345:
Lako je objasniti zašto je tako. Radi se o iskorištavanju prirodnih resursa. Podigli su sječu šume i ispumpavanje nafte.

Podaci o sječi šume i bolesnom porastu:

Vaš link … [hgk.hr]

i porast proizvodnje nafte za 20% (negdje u sredini članka)

Vaš link … [hr.n1info.com]

Ovi manijaci povećavaju proizvodnju nafte u vrijeme niskih cijena samo kako bi nacionalno bogatstvo čim više obezvrijedili i kako bi napuhali statističke podatke kojima zavaravaju ljude.
Ove obje grane sudjeluju u bdp-u s nekoliko postotaka (negdje u članku sa šumama piše oko 5% što mi se čini pretjeranim) i ovoliko povećanje proizvodnje se sigurno odražava na ukupnom podatku industrijske proizvodnje.

Varalice i izdajnici koji radi prilagodbe statističkog podatka nacionalno bogatstvo prodaju u bescjenje.

New Report

Close