Dvije hrvatske plaže odabrane kao najbolje skrivene destinacije za ljetni odmor

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 29. prosinac 2015. u 12:37
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zajednički nazivnik svih popisanih destinacija su privatnost, mir i jednostavnost.

Britanski Telegraph je na popis deset najboljih svjetskih skrivenih plaža uvrstio i dvije hrvatske lokacije.

Ova će lista poslužiti svima onima koji traže novo iskustvo za svoj sljedeći ljetni odmor, a imajući na umu posjećenost portala Telegraph i njegova podlista Travel za hrvatski bi turizam uvrštavanje, osim prestiža, moglo značiti i bolje turističke rezultate. Hrvatska se tako na popisu našla uz bok nekih od najpopularnijih destinacija poput Španjolske, Italije, Turske i Grčke.

U tekstu se, osim osnovnih informacija, za svaku destinaciju navode i preporuke o najboljim hotelima i apartmanima. Zajednički nazivnik svih popisanih destinacija su privatnost, mir i jednostavnost. Dodatna je prednost, navode, izolacija od gužve, napadnih trgovina ili noćnih kluba, ali i istovremeno uživanje u kulturi i lokalnim običajima.

Popis otvara, odnosno na prvom se mjestu nalazi Palagruža. U opisu stoji da je riječ o otoku smještenu na pola puta između Italije i Hrvatske čija se posebnost krije u činjenici da se na njemu nalazi svjetionik iz 1875. godine. Kažu da se s njega se pruža veličanstven pogled, ali se preporučuje i kao smještajni kapacitet – apartman na svjetioniku dostupan je za 422 funte po tjednu. Na Palagruži su otkrivene oslikane keramičke vaze i nakit koje datiraju iz 6. – 2. prije nove ere za koje se pretpostavlja da su bili namijenjeni kao zavjetni darovi, što otoku daje posebnu čar. Otok je nenaseljen, obiluje mediteranskom vegetacijom i spokojem.

Na drugom se mjestu nalazi naš Mljet. Opisan je kao zelena oaza koju krase gusta borova šuma i dva slana međusobno povezana jezera. Tu i je i Nacionalni park Mljet u kojem se turisti mogu kako kupati u spomenutim jezerima tako i baviti nekim od sportskih aktivnosti iz ponude, poput vožnje kajacima ili na unajmljenim biciklima. Ni ovdje ne izostaje povijesna dionica pa se preporučuje posjeta benediktinskom samostanu iz 12. stoljeća, a za one zahtjevnije odgovor se nalazi u izletima u Dubrovnik u čijoj se blizini otok i nalazi. Lokalni je specijalitet jastog, a najpopularnija aktivnost ronjenje. Za smještaj se preporučuje (jedini) hotel na otoku, Odisej, gdje se za dvokrevetnu sobu primjerice u lipnju treba izdvojiti svega 55 funti.

Turska se našla na trećem mjestu, a nakon nje slijede grčka Koufonisia na četvrtom te također grčko selo Paleochora na petom mjestu. Ostatak liste pripada španjolskom gradiću Viveiro i otocima Cíes, portugalskoj Comporti, seocu San Pantaleu na Sardiniji, a posljednje je mjesto rezervirano za francusko otočje Porquerolles. Pozicioniranje dviju hrvatskih destinacija ispred turistički najatraktivnijih zemalja dokaz je da zaista imamo što ponuditi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Volim ovakve glupe clanke ,a ustvari placeni p.r. Kojih ocigledno nije imun ni engleaki tisak.stovise ONI Su to I izmislili.i onda se cude da I’m citanost pada. Dajte Nam Jos I clanak kako je zagrebacki advent najbolji u europi,dok se a druge strane vrte milijuni u korupciji I mitu oko dodjele standova I javnih povrsina,ricovu ,sinu od ljustine I bandicevim kumovima.

Još bolji clanak koji je Makarsku Rivijeru svrstao u Top 10

http://www.telegraph.co.uk/travel/familyholidays/12068013/best-child-friendly-beach-holidays-in-Europe.html

New Report

Close