Sastančenje, dva priopćenja i potpise Kerum naplatio 178.475 kuna!

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 24. listopad 2012. u 16:34
Na sjednici Gradskoga vijeća 18. srpnja, s koje je otišao prije glasovanja o proračunu/PIX

Posljednji posao iz djelo-kruga gradonačelnika obavio je 18. srpnja, kad se oglasio i o Hajduku. U lipnju ga na istup potaknuo gay pride.

Kad neki kandidat za gradonačelnika u predizbornoj kampanji kao jedan od glavnih ciljeva navede pretvaranje vlastitog grada u turističku meku, onda bi dodjela nagrade za najbolju destinaciju na Jadranu trebala biti važna karika u njegovoj političkoj karijeri i prilika za samohvalu ispunjenim obećanjima. Osim ako se zovete Željko Kerum. Prije nekoliko dana njegova zamjenica Anđelka Visković preuzela je nagradu Turistički cvijet na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku. Njezin šef – po funkciji predsjednik gradske Turističke zajednice – ponovno je imao neodložnog i neimenovanog posla. Već nekoliko mjeseci Split samo na papiru ima gradonačelnika, u stvarnosti njime vladaju Kerumovi zamjenici Jure Šundov i Anđelka Visković, jer osim gostovanja u "Nedjeljom u 2" malo se tko više i sjeća kad je Kerum posljednji put imao kakav javni nastup. Ne dolazi ni na sjednice Gradskog vijeća, ili – ako se ipak pojavi – na njima provede jedva sat-dva, a o protokolarnim dužnostima da se i ne govori. Novinari su ga više puta ulovili pred kafićem životne partnerice Fani Horvat na Rivi u vrijeme kad bi ga Šundov ili Visković opravdavali gostima da je bio poslovno spriječen pojaviti se. Prema podacima na inače vrlo aktualnim službenim internetskim stranicama Grada Splita najsvježiji akt s potpisom gradonačelnika – ako ga je doista potpisao – datiran je sa 30. kolovoza, bila je to odluka o davanju na korištenje nekoliko javnih prostora za manifestacije političkih stranaka i građanskih udruga. Otad ništa.

Šundov i Visković posvuda

Listajući unatrag vijesti na www.split.hr može se naći da je samo u listopadu Gradsko vijeće bez Keruma prvo nije, pa onda ipak jest dalo jamstva za kredit Hajduka, a održana je i jedna redovita sjednica. U posljednjih nekoliko mjeseci Šundov je putovao po iskustva u gruzijski Batumi, otkrivali su se spomenici, dogradonačelnik je odradio i cijeli spor oko Spaladium Arene, predstavljao je Grad i na konferenciji o mogućnostima ulaganja u Splitsko-dalmatinsku županiju, otvarao građevinske radove… Anđelka Visković, pak, sretala se više puta s predsjednikom Ivom Josipovićem, otvarala dječja igrališta i fakultete, nagrađivala uspješnje učenike, brinula se o školama, sudjelovala na zasjedanju Strasburškog kluba u Francuskoj, pokapala gradske uglednike, otvorila Splitsko ljeto… Oboje su još obilježavali državne blagdane, primali brojne goste iz inozemstva, veleposlanike i konzule, ali i domaće zaslužnike. Keruma nigdje nije bilo. Pretragom vijesti na gradskim stranicama utvrdili smo da je Željko Kerum posljednji posao iz djelokruga rada gradonačelnika obavio 18. srpnja na 32. sjednici Gradskog vijeća. Tada je odslušao vijećnička pitanja, napao male dioničare Hajduka da žele preuzeti vlast u klubu, najavio gradnju 21-metarskog križa na Marjanu i – otišao, propustivši i glasovanje o izvršenju gradskog proračuna. Istog dana potpisao je i priopćenje o stanju u Hajduku.Prije toga bio je "angažiran" početkom lipnja oko Split Pridea s pokušajem zabrane te manifestacije te istog dana opet jednako kratko na sjednici Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o prvom kreditnom jamstvu Hajduku. Nije tada propustio ni pustiti promet zapadnom obalom, novom šetnicom pred njegovim nedovršenim hotelom Marjan.

U Saboru osam sati

Prije toga Kerum jest odrađivao povremene poslove, ne toliko često kako bi morao, ali ipak bolje nego u posljednja četiri mjeseca. Od početka lipnja do kraja listopada "zaradio" je pet plaća, koje su u bruto iznosu 35.695 kuna mjesečno. Ili, za dva puta po sat vremena sjedenja na Gradskom vijeću, po jedno priopćenje o gay paradi i Hajduku i potpise – njegove ili zamjeničke – na nekoliko desetaka odluka, za Željka Keruma je iz gradskog proračuna izdvojeno ukupno ravno 178.475 kuna. Ove brojke odnose se samo na gradonačelničku funkciju, a ne i na čast saborskog zastupnika. A od prve pojave u parlamentu, kad je zakasnio na polaganje prisege, Kerum je prema službeno objavljenim podacima, u zakonodavnim klupama proveo ravno – osam sati.

Komentirajte prvi

New Report

Close