Država blokira sve dužnike s dugom iznad 2000 kuna

Autor: Marija Brnić , 01. listopad 2013. u 11:13
Ministar Slavko Linić odlučan je u namjeri da napuni državnu blagajnu/Marko Lukunić/PIXSELL

Svima koji nisu iskoristili mogućnost da povoljno vrate dugove iz Porezne poručuju da će postupiti prema Općem poreznom zakonu.

Mjesec listopad bit će po najavi ministra financija Slavka Linića mjesec intenzivnog ubiranja svih mogućih dugova državi, a neslužbeno iz tog ministarstva stižu i informacije kako će od danas  poreznici masovno krenuti s blokiranjem računa neplatiša i prisilnom naplatom dugovanja većih od dvije tisuće kuna.

 

3,5milijardi

kuna moglo bi se ubrati najnovijim potezom Porezne uprave

Te najave obveznicima koji se nalaze u situaciji dugovanja državi posljednjih dana telefonski dolaze i od njihovih poreznih referenata i automatski su otvorile novu napetost na gospodarskoj sceni. Petar Lovrić, predsjednik Udruženja malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca, ocjenjuje kako ponovno nedostaje komunikacije u provedbi ovakvog nauma poreznika, te upozorava na izazivanje trenutnog kaosa. Mnogi poduzetnici u strahu od blokade drugih s kojima surađuju, već pripremaju svoje zadužnice i aktivnosti kako bi osigurali svoje pozicije, a sve to, komentiraju, moglo bi voditi ka dodatnom narušavanju međusobnih odnosa poduzetnika.

"Pozdravljamo apsolutno uvođenje reda i sve mjere koje su u posljednje vrijeme poduzimane na sređivanju odnosa s poreznim dužnicima, no jasnije je trebalo reći koji su kriteriji i koja visina duga za pokretanje ovrha pravnih i fizičkih osoba", kaže Lovrić. Po njemu je nužno i uspostavljanje jednakog odnosa prema državi, koja je također generator nelikvinosti u nekim djelatnostima, posebice u zdravstvenom i farmaceutskom sektoru. "Kontaktirali su nas upravo neki obrtnici koje su iz porezne uprave obavijestili o pokretanju prisilne naplate. Službeno nemamo još nikakvih saznanja o tomu, no tako niski limit od svega 2 tisuće kuna doista iznenađuje, posebice ako se zna da je za javnu objavu podataka o dužnicima granica bila 30 tisuća kuna", ističe predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

 

Brkanić

Ovakva mjera je poruka poreznika: ili plati porez, ili ugasi biznis

Nije mu, dodaje, poznato i koliko će se obrtnika naći u situaciji moguće blokade računa zbog obveza državi i zaključuje tek da ovaj potez poreznika potvrđuje da je "proračun suh k'o barut".Iz Porezne uprave poručuju, pak, kako se sa svim obveznicima jednako postupa, a podsjećaju i da je država u više navrata dužnicima pružila priliku za podmirenje dugovanja. Svima koji nisu iskoristili mogućnost da uz povoljnije uvjete vrate svoje dugove za poreze i druga javna davanja iz Porezne uprave poručuju da će postupiti prema Općem poreznom zakonu, što znači da će se pristupiti prisilnoj naplati dospjelih tražbina.

Niska razina duga
Porezni i računovodstveni stručnjak Vlado Brkanić ističe kako ovakva mjera države ima i svoje prihvatljive i neprihvatljive dimenzije. Iskustvo poreznika, kaže on, pozitivno će se odrediti prema niskoj razini duga za koji će država pokrenuti blokadu računa. Drugim riječima, što je manji dug, to ga je lakše i naplatiti. No s druge strane država ima pravo na naplaćivanje zatezne kamate koja joj ujedno omogućuje i da na nečijem kašnjenju u podmirenju obveze ujedno i zaradi. Brkanić međutim upozorava da je razina duga koji se akumulirao i otvorena namjera da se naplati sve što je moguće pokazatelj da u državnoj blagajni nedostaje novca. Dobro je da se uvodi reda, posebice u odnosu prema svim poduzetnicima i građanima koji uredno podmiruju svoje obveze i plaćaju poreze, no ovakva mjera predstavlja i jasnu poruku porezne vlasti svima u gospodarstvu: "ili plati porez ili ugasi biznis", zaključuje Brkanić.

Revidiranje proračuna
Tim bi se očajničkim potezom poreznika prema nekim procjenama moglo ubrati i do tri i pol milijarde kuna, a kako je sam Linić priznao, tek nakon što se provede prisilna naplata državnih potraživanja, krenut će i u revidiranje skrahiranog ovogodišnjeg državnog proračuna. 

Komentari (20)
Pogledajte sve

nekad se i išlo po kućama,
kad sam bio mali u kinderbetu iza vrata,
a znao je doći striček u dugom kožnom kaputu,
a koji je imao tintunblajku iza uha, cigaretu bez filtera u ustima,
i blok za upis poreza u kožnoj torbici (kakvih danas više nema),
i pitao dedu;

Ivane, šta imaš za prijaviti?

kojim slučajem ak’ je deda htio ili nenamjerno (namjerno) zaboravio,
gospodin u dugom kožnom kaputu ga je podsjetio…
s time da je, a bio je i red da se pred njega stavi gemišt, špek, sir…

naime o tome na stolu je i ovisilo koliki će biti upis u blok…

kaj mislite da ste mu u ono vrijeme stavili neku gastro deliciju,
pa lik bi odmah pisao maksimalu,

a sad da se ja vratim na onaj čošak iza vrata, gdje sam bio u kinderbetu…
svaki put se mutila boja u prahu da se taj čošak prefarba, jel je bilo upitno kad ću i ja bit zaplijenjen…

Veli danas maras da mu nitko nije ništa rekao o blokadama.milanće kaže sve bude super, slinić kaže car je gol.
Vlada nesposobnih idiota.da si pokupio ekipu nasumično sa ceste imali bi bolji rezultat.

-kriteriji, mjerilia i postupak za izvršenje naplaćivnja poreznih potraživanja-Ministarstvo financija, porezna uprava

parodija???[emo_beztona]

SLAVKO NA PECANJU :

http://webcafe.net.hr/forwarduse/komnetar/inner.html?select=201310010423503

New Report

Close