Dramatična situacija: ‘U dvije godine u poljoprivredi smo izgubili čak 9.000 radnih mjesta’

Autor: Marija Crnjak , 12. svibanj 2015. u 14:13
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Najteža situacija je u stočarstvu i mljekarstvu, složili su se sudionici konferencije Snaga hrvatske hrane koja se održava u Maloj dvorani Lisinski u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Niz okolnosti, od gubitka CEFTA-e i ulaska u Europsku uniju te otvaranja tržišta, pa sve do embarga na izvoz u Rusiju i ukidanja kvota za mlijeko, negativno je utjecalo na situaciju u hrvatskoj poljoprivredi koja je pritom propustila priliku da se prilagodi novim tržišnim uvjetima u predpristupnom razdoblju. Najteža situacija je pritom u stočarstvu i mljekarstvu, složili su se sudionici konferencije Snaga hrvatske hrane koja se održava u Maloj dvorani Lisinski u organizaciji Poslovnog dnevnika. Konferencija je okupila vodeće tvrtke i imena domaće prehrambene industrije i obrazovnih ustanova čija je uloga ključna u podizanju kvalitete sektora.

"Rezultati nisu sjajni, no analitičari se slažu da bolje niti nismo mogli očekivati, jer su i primjeri drugih zemalja pokazali da prilikom pristupanja EU nema rezultata preko noći, što pogotovo vrijedi za Hrvatsku koja se nije pripremila i nije iskoristila sredstva predpristupnih fondova kako bi spremnije dočekala nove uvjete. Poljoprivreda u RH je na prekretnici, i ako sad ne završimo reformske zahvate koje smo započeli, od okrupnjavanja zemljišta, sustava potpora, ako se ne udružimo u klastere i zadruge, i ne usvojimo nova znanja, ne možemo očekivati da se stvari promijene", istaknuo je u uvodnoj prezentaciji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Ministar je pritom istaknuo veliku važnost Programa ruralnog razvoja RH za razdovlje 2014.-2020. na koji se prijavilo čak 1.280 projekata ukupne vrijednosti 3,9 milijarde kuna, što je daleko više od predviđenih iznosa.

"To pokazuje da su se proizvođači jako dobro pripremili. Iako će obrada prijava trajati dva do tri mjeseca, za sad smo iznenađeni brojem i kvalitetom projekta od kojih se čak 60 posto odnosi na nove  investicije", kazao je ministar obećavši da će projekt pratiti i povoljni HBOR-ovi krediti, koji se već osmišljavaju.

Goran Pajnić, predsjednik HUP-ove Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede upozorio je na dramatičnu situaciju u poljoprivredi, koja je za sada osjetila samo negativne posljedice pristupanja EU. Tako je od 2012. do 2014. u poljoprivredi izgubljeno 9 tisuća radnih mjesta, a prosječna neto plaća u sektoru je na 70 posto prosjeka RH. Pokrivenost uvoza izvozom lani je iznosila 57,6 posto, a negativni saldo u robnoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bio je 981,9 milijuna eura.

Komentari (11)
Pogledajte sve

Europska komisija je pohvalila Hrvatsku , koliko god se onaj s burze , trudio
isprovocirati kritike…



@Moller, sa kata realne ekonomije! Vama je nezamislivo da u zapadnim zemljama vlade igraju sporednu ulogu! Inicijativa za promjene dolazi od samih poslovnih subjekata, njihove sposobnosti, inovativnosti i kreativnosti. Sad ce te vi reci: to kod nas ne funkcionira. Moj odgovor vec znate. Onda lijepo u bankrot i prodajte zemlju Nizozemicma, oni ce vam pokazati, kako to funkcionira, bez subvenicja ali sa velikom dobiti.

Nizozemci i ostale članice EU nemaju ni Milanovića, niti Jakovine, a bome niti raznorazne Gorupe i ne plaćaju repromaterijal tako skupo, da bi im na kraju prerađivačka industrija "otela" njihov proizvod, ne kažem da nema krivnje i na samim proizvođačima, ali u uvjetima u kojima proizvode, na žalost, najmanji im je problem vedro nebo, poljoprivredna proizvodnja je prepuna problema, koje ne mogu riješiti seljaci, jer da to mogu, ne bi to ni bili, nemam sada vremena pojašnjavati od stavke do stavke, ali u rijetko kojoj navedenoj ste u pravu, pogledajte samo rezultate najvećeg hrvatskog proizvođača u poljoprivredi, zašto njegovi rezultati nisu impresivni, površine kao pola Slavonije, tehnologija, navodnjavanja, gnojidba, zaštita, prinosi,ma sve super, a rezultati fjasko
[/quote]
To su već stvari za koje je potrebna strategija ali to u HRV ne postoji niti u jednom segmentu i onda se događa da se ljudi dovedu pred svršen čin. O tome se ne piše u novinama jer to zahtjeva rad a ovako je jednostavnije Mesiću &comp. pričati o partizanima a plata stiže. Briga Jakovinu za poljoprivredu, lijepo sjedi u Odjelu, žena zbrinuta a još ima naivaca koji nasjedaju na spike.


@ viewer..
Vlade u svakoj uspjesnoj industrijskoj zemlji nikad ne igraju "sporednu" ulogu.
One samo to javno ne daju do znanja.

ne vodi batler politiku kuće , nego gazda, samo su kod nas batleri(Jakovina)
(i konobar Maras) postali gazde, pa je sve naopako

@ viewer..
Vlade u svakoj uspjesnoj industrijskoj zemlji nikad ne igraju “sporednu” ulogu.
One samo to javno ne daju do znanja.

New Report

Close