Do kraja listopada deset tisuća tvrtki Fina će poslati u stečaj

Autor: Suzana Varošanec , 10. rujan 2015. u 22:00
Na meti čak 10.146 dužnika čiji su se dugovi popeli na 15,6 mlrd. kuna/Thinkstock

Na meti čak 10.146 dužnika čiji su se dugovi popeli na 15,6 mlrd. kuna.

Prema pravilima novog stečajnog zakona, uskoro kreće prva od ukupno predviđenih pet lavina stečajeva u velikom čišćenju tržišta od subjekata koji ne mogu ispunjavati obveze.

To je i prva od tri koje slijede prema rasporedu iniciranja stečajeva nad dugotrajno blokiranima bez zaposlenika, a po kriteriju duljine blokade. No, procjenjuje se da bi već prva lavina stečajeva, koja dolazi na red do kraja listopada, mogla donijeti, statistički gledajući, velik pad nelikvidnosti. Navodno se može očekivati nastavak trenda smanjenja nelikvidnosti poslovnih subjekata započet pod utjecanjem predstečajeva, ali i još veći pad. Lavina stečajeva, procjenjuje se, trebala bi biti još veći okidač za isti statistički pad nelikvidnosti.

S dužnicima će se i njihovi dugovi "preseliti" u sudski postupak, u kojem će vjerovnici odlučiti što dalje, te će se "isknjižiti" iz Finina registra iznosa blokada. To bi u prvi mah, do kraja listopada, donijelo pad za oko 16 milijardi kuna registrirane nelikvidnosti. To, pak, znači da bi ukupni iznos blokada poslovnih subjekata iz osnova koje vodi Fina, umjesto 27 milijardi kuna na kraju srpnja, na taj način mogao pasti na znatno nižu razinu i iznositi oko 11 milijardi kuna. Za usporedbu, prije nekoliko godina taj je pokazatelj premašivao čak 40-ak milijardi kuna. Za opisani scenarij statističkog pada blokada poluga je novi stečajni zakon, a sredstvo su sami subjekti koji su stupanjem zakona na snagu 1. rujna prema svojim podacima u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ispunjavali nove zakonske uvjete, a pritom nisu imali zaposlenih.

Tempo, pak, diktira sam zakon: nova stečajna metla pomest će u tri vala dužnike s dugotrajnom blokadom i bez radnika, s tim da su dva vala predviđena do kraja ove godine, a treći istječe potkraj veljače 2016. Za prvi impuls koji ih vodi prema izlasku s tržiša zadužena Financijska agencija u aktualnom prvom krugu isporučit će na trgovačke sudove velik paket zahtjeva za stečajeve, i to za sve subjekte koji su stupanjem zakona na snagu 1. rujna u Očevidniku imali evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju duljem od 1000 dana te nisu imali zaposlenih.

Za prvu rundu stečajeva iz Fine su nam potvrdili da će zahtjeve za provedbu skraćenog stečajnog postupka podnijeti u roku koji je propisan člankom 444. stavkom 1. Stečajnog zakona. Bit će to najkasnije do 30. listopada 2015. godine, poručuju, a tako se dolazi i do pitanja koliko postoji takvih slučajeva. Pokazuje se da kalkulacije između šest i devet tisuća blokiranih ne drže vodu. Lista je duža: posrijedi je čak 10.146 dužnika, a ukupni iznos njihova duga popeo na 15,6 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close