Do kraja godine kreću prvi centri za ponovnu uporabu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 22. ožujak 2016. u 07:47
Od građana će se sakupljati proizvodi koji su još uvijek uporabljivi, ali im je potreban popravak, uređenje ili obnova, nakon čega će se moći opet koristiti/FOTOLIA

Fond će uskoro raspisati natječaje vrijedne 7 mil. kn kojima će se sufinancirati uređenje takvih centara.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima kreativnu zadaću artikulacije provedive priče istinske kružne ekonomije i kreiranja zelenih radnih mjesta, ocijenio je direktor Fonda Sven Müller na konferenciji o centrima za ponovnu uporabu, održanoj u ponedjeljak Zagrebu. U projektu otvaranja centara za ponovnu uporabu, koji je rezultat suradnje Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović vidi potencijal otvaranja nekoliko stotina novih radnih mjesta. Europski centri za ponovnu uporabu, kojih u Europskoj uniji ima više od 8600, zapošljavaju gotovo 40.000 osoba.

"Stavljamo naglasak na sprečavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje i ponovnu uporabu proizvoda, pri čemu će centri za ponovnu uporabu biti važan faktor. Pripremamo reviziju sustava gospodarenja otpadom kako bismo uspostavili ekonomski i ekološki održiv sustav u skladu s kružnim gospodarstvom", poručio je ministar Dobrović. "U travnju ćemo objaviti javni poziv kojim će se udrugama, zadrugama i komunalcima dodijeliti sredstava za projekte i ideje kako ponovno iskoristiti materijale i time smanjiti količinu otpada. Naša je zadaća da do kraja godine prvi centri za ponovnu uporabu ugledaju svjetlo dana", objasnio je Müller. 

 

Dobrović

Pripremamo reviziju sustava gospodarenja otpadom kako bismo uspostavili ekonomski i ekološki održiv sustav u skladu s kružnim gospodarstvom.

Uskladiti zakone 
Novac će se osigurati iz strukturnih fondova EU. Fond će uskoro raspisati javne pozive i natječaje ukupno vrijedne sedam milijuna kuna kojima će se sufinancirati uređenje i opremanje takvih centara, ali i edukacija koja potrebna da bi ti centri zaživjeli i bili samoodrživi. "Stvaramo preduvjete za uspostavu sustava smanjenja količine otpada koji je snažan poticaj za gospodarske i socijalne aktivnosti na području zaštite okoliša", zaključio je direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Najveća vrijednost projekta upravo je njegova socijalna i ekološka komponenta, složila se i pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Lidija Runko Luttenberger. "Zakonodavni okvir za ponovnu upotrebu zasad nije prebogat. Zakone planiramo razviti i uskladiti s društvom i idejom oživotvorenja zaštite okoliša. Idemo prema kružnom gospodarstvu, prema nultoj stopi otpada u Europi i obnovljivom industrijskom sustavu. Ovaj pristup oponaša prirodu te je jedan od ključnih europskih politika pretvaranja otpada u iskoristive resurse do 2020.", zaključila je Runko Luttenberger. 

 

40tisuća

ljudi zapošljava više od 8600 centara za ponovnu uporabu u Europskoj uniji

Humana nova 
U sklopu konferencije predstavljene su i smjernice za sustav ponovne uporabe u Hrvatskoj, kojima će se urediti i potaknuti otvaranje centara za ponovnu uporabu. Oni su zamišljeni kao mjesta na kojima će se prikupljati još  uporabljivi proizvodi kojima su potrebni popravak, uređenje i obnova, a nakon tog procesa moći će se opet koristiti. Na primjerima je pokazano kako ideja izgleda u praksi. Janko Kramžar, izvršni direktor slovenskog javnog poduzeća za zabrinjavanje otpada SNAGA, istaknuo je kako promjena pristupa u smjeru održive zelene ekonomije znatno pridonosi smanjenju emisija stakleničkih plinova, produljuje vijek trajanja proizvoda te štedi sirovine i prirodne resurse.

 

Müller

Stvaramo uvjete za uspostavu sustava smanjenja količine otpada koji je poticaj za gospodarske i socijalne aktivnosti u zaštiti okoliša.

Sličan pristup ima i udruga Humana nova iz Čakovca, osnovana 2011., koja ima  15 zaposlenih, a akcijama prikupljanja tekstila potiče zapošljavanje društveno osjetljivih skupina i socijalno poduzetništvo. Zelena akcija prezentirala je pak volonterski projekt "bicioklopopravljaone" koja građanima pomaže da bicikle ne gomilaju na otpadima, već da ih poprave i – koriste ponovno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close